(Przepis na 2 porcje)
2 płaty śledzi (matiasy) w naturalnej zalewie z olejem, 1 ugotowane na twardo jajko, 1 ogórek konserwowy, 1 cebula (może być czerwona), 1 czubata łyżka posiekanych grzybków w occie - mogą być pieczarki, oliwa, sól, pieprz, zielenina, ziemniaki w ilości wg apetytu, ugotowane w mundurkach.
Odsączone z zalewy filety lekko obsuszamy w papierowej ściereczce. Jajko, ogórek, cebulę drobno (ważne) siekamy, filety kroimy w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Składniki łączymy, dodajemy posiekane grzybki, przyprawiamy, polewamy oliwą, całość szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min lub nieco dłużej.
Oprószamy zieleniną i podajemy z dodatkiem gorących, ugotowanych w mundurkach ziemniaków.
Pomóż w rozwoju naszego portalu