Reklama

Z naszej kuchni

Wielkanocne mazurki

Jednym z symboli niezwykle silnie związanych z tradycją świąt wielkanocnych są znane jedynie w naszym kraju najwspanialsze ze wszystkich ciast - mazurki. Cieszą oczy swoim pięknem, a podniebienie - smakiem. Klasyczny mazurek ma kształt prostokąta i rozmiary kartki z zeszytu, jest niewysoki i... nie jemy go jak inne ciasta, tylko „pojadamy” małymi kawałeczkami, delektując się jego nadzwyczajnym smakiem. Wróćmy do tej pięknej tradycji, kultywowanej od bardzo wielu lat przez naszych przodków, i upieczmy chociaż jeden mazurek. Namawiam!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurki z kruchego ciasta - z różnymi masami

Podstawą mazurka jest kruche ciasto, które można upiec nawet 2 dni wcześniej i dopiero dzień przed świętami odpowiednio udekorować.

Sposób na cztery smaki mazurków

Pieczemy 4 spody w kształcie trójkątów, ale tak wymierzone, by po złożeniu tworzyły kwadrat. Upieczone układamy na płaskiej paterze, każdy smarujemy masą o innym smaku i inaczej dekorujemy. Trójkąty nie powinny mieć boku dłuższego niż 25 cm.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche ciasto

1 trójkąt lub mazurek prostokątny

1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 20 dag (4/5 kostki) masła lub masła roślinnego, 3 żółtka ugotowane na twardo.

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko żółtka, zagniatamy szybko ciasto, formujemy kostkę i kładziemy do lodówki na godzinę lub dłużej. Wychłodzone wałkujemy na grubość poniżej 1 cm, brzegi podnosimy na wysokość 3 cm, pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku, aż nabierze złotego koloru.

Masa czekoladowa

1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1 szklanka mleka w proszku, 2 kopiaste łyżki dobrego kakao, bakalie w ilości wg własnych upodobań smakowych (mogą być nawet 2 szklanki już posiekanych), orzechy, konfitury, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji.

Mleko, cukier, masło i kakao dajemy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy, sypiąc przez sitko, mleko w proszku, mieszamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy bakalie i gorącą masę wylewamy na upieczony, kruchy spód. Przybieramy według własnych upodobań.

Masa cytrynowo-pomarańczowa

1 kostka (25 dag) dobrego masła, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, sok z dużej cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 łyżka czystego spirytusu.

Do utartego na jednolity puch masła z cukrem pudrem dodajemy po jednym, cały czas ucierając, surowe żółtka, a gdy składniki się połączą, niezbyt mocno odsączoną skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i spirytus. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, rozsmarowujemy i dekorujemy według własnych upodobań.

Reklama

Masa morelowa

1 słoik dobrego dżemu lub konfitur z moreli, 1 szklanka bezpestkowych rodzynków (sułtanki), 1 kopiasta łyżka smażonej skórki pomarańczowej (gdy trzeba - sok z cytryny).

Dżem lub konfitury z moreli lekko podgrzewamy, ucieramy z wcześniej opłukanymi i podsuszonymi rodzynkami, i, gdy trzeba, doprawiamy sokiem z cytryny. Masę nakładamy na przygotowane kruche ciasto, wierzch wyrównujemy, posypujemy odsączoną skórką pomarańczową i przybieramy cytrynowym lub czekoladowym lukrem.

Masa z konfitur z wiśni

2 szklanki domowych, dobrze wysmażonych konfitur z wiśni.
Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko, 1 łyżeczka (można nieco więcej) soku z cytryny.

Konfitury lekko podgrzewamy. Gdy są ciepłe, wykładamy na przygotowany kruchy spód.
Lukier: Cukier puder ucieramy z surowym białkiem i sokiem z cytryny. Gdy lukier jest zbyt płynny, możemy dodać łyżeczkę lub dwie cukru pudru. Gotowy lukier natychmiast wylewamy na konfitury i od razu przybieramy mazurek według własnych upodobań.

2005-12-31 00:00

Ocena: 0 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

2024-05-01 12:21

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Bożena Sztajner/Niedziela

Ojciec Święty mianował księdza prałata Krzysztofa Józefa Nykiela, Regensa Penitencjarii Apostolskiej, biskupem tytularnym Velia - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. biskup-nominat Krzysztof Józef Nykiel urodził się w Osjakowie 28 lutego 1965 r. W 1984 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. W 1990 r. przyjął święcenia kapłańskie i należy do duchowieństwa archidiecezji łódzkiej. W roku 2001 uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. W latach 1995-2002 pracował w Papieskiej Radzie ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia. 1 lipca 2002 podjął pracę w Kongregacji Nauki Wiary. Od 18 grudnia 2009 był zastępcą sekretarza Międzynarodowej Komisji Badającej sprawę autentyczności objawień w Medjugorie. 26 czerwca 2012 roku papież Benedykt XVI mianował go regensem Penitencjarii Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

Maryja uczy nas waleczności i odwagi

2024-04-15 13:27

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 19, 25-27.

Piątek, 3 maja. Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski

CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

To jest wręcz szalone że współczucie i empatia mogą zmienić świat szybciej niż konflikty i przemoc. Każdego dnia doświadczamy sytuacji, które testują naszą wrażliwość - naszą miłość do siebie samego do bliźnich i oczywiście do Boga.

Czy możemy się tak przygotować by te testy zdać pomyślnie, by one nas nie rozbiły?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję