Przepis na 2 porcje
2 jajka, 2 duże łyżki tłustego mleka, 2 duże łyżki śmietany kremowej, dowolnie - słodkiej lub kwaskowej, szczypta soli, 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, oliwa i masło - pół na pół - do smażenia, masło i tarta bułka do wysmarowania tortownicy. Domowy dżem lub konfitury, cukier puder do posypania. Uwaga: by deser się udał, potrzebne będą mała patelnia i tych samych rozmiarów mała tortownica.
Tortownicę po wysmarowaniu masłem i dokładnym oprószeniu tartą bułką odstawiamy w chłodne miejsce. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, rozprowadzamy mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodajemy śmietanę, razem lekko ubijamy, aż masa się spieni. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Do płynnej masy śmietanowo-jajecznej dodajemy, siejąc przez sitko, mąkę. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy pianę i delikatnie wyrabiamy lekkie, jednolite, naleśnikowe ciasto.
Na dobrze rozgrzaną patelnię lejemy niewielką ilość oliwy i smażymy - w zależności od rozmiaru patelni - 3-4 naleśniki. Upieczone układamy jeden na drugim w przygotowanej tortownicy, każdy smarując konfiturami lub dżemem; na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 180ºC przez 8-10 min. Podajemy, krojąc na połowę, posypane cukrem pudrem. Najlepsze z dodatkiem kubka zbożowej kawy z mlekiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu