Przepis na 2 porcje
2 plastry cielęciny, ukrojone w poprzek włókien z tzw. sznyclówki, nie grubsze niż 1 cm (wielkość - wg apetytu), sól, pieprz, mąka krupczatka do oprószenia sznycli, 3 duże łyżki gęstej śmietany kremowej, 1 łyżeczka drobno posiekanej zieleniny (może być kompozycja: pietruszka, koperek, szczypior, rzeżucha), oliwa i masło (pół na pół) do smażenia.
Mięso rozbijamy drewnianym, zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, nadając mu odpowiedni kształt. Uformowane, oprószone solą i pieprzem, zanurzone w mące (nadmiar mąki strząsamy) - od razu smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe zalewamy lekko spienioną śmietaną i trzymamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 3-4 min, aż wytworzy się gęsty, o aksamitnej konsystencji sos śmietanowy. Podajemy posypane zieleniną, z ziemniakami purée, marchewką ugotowaną na jarzynkę lub surówką z marchwi i jabłka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu