Przepis na 1 porcję
1 średniej wielkości świeży pstrąg lub wycięte ze świeżej ryby 2 filety, 1 jajko, mąka krupczatka, sól, miałki pieprz, oliwa i masło - pół na pół.
Sos: 1 płaska łyżka masła, 1/2 łyżeczki najdrobniej posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz (po szczypcie) do smaku.
Wykrojone z ryby filety płuczemy i obsuszamy. Jajko spieniamy z dodatkiem soli i pieprzu, zanurzamy w nim filety, oprószamy mąką i od razu smażymy na gorącym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe trzymamy przez 3-5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu, by „doszły”. Wykładamy porcje na wygrzany talerz, polewamy sosem (roztopione masło łączymy z posiekaną zieleniną i przyprawami) i podajemy z chrupiącymi frytkami lub zapiekanym, ziemniaczanym purée oraz sezonową, delikatną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu