Reklama

Z naszej kuchni

Dania na wigilijną wieczerzę wg kuchni staropolskiej

Boże Narodzenie - wspaniałe, radosne święta, poświęcone od bardzo wielu pokoleń pięknej rodzinnej tradycji, a obyczaje związane z ich obchodzeniem są, na szczęście, zachowywane i kontynuowane przez najmłodsze pokolenia. Nie odrzucajmy ich, są piękne i takie nasze - polskie! Nie dajmy się uwieść modzie! Nie zamieniajmy domu w obwieszony sztucznymi, importowanymi z Azji świecidełkami - wystarczy, że pełno ich na naszych ulicach, w supermarketach, a nawet w tych małych, przyjaznych, lubianych, rodzinnych sklepikach. Przecież mamy jakże piękne tradycyjne ozdoby, w wielu domach przechowywane od lat, i to one podkreślą świąteczny nastrój tych pełnych miłości, serdeczności i rodzinnego ciepła świąt.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karasie w sosie szafranowym

Przepis na 6 porcji

6 filetów ze świeżego karasia (większe sztuki filetujemy), mąka do panierowania, olej, sól.
Sos: szczypta (czubek noża) szafranu, sok z całej cytryny, 1,5 szklanki esencjonalnego wywaru z włoszczyzny lub bulionu z ryb, 2 łyżki śmietany kremowej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Reklama

Rada: Szafran należy kupować w sklepach specjalizujących się w sprzedaży przypraw. Jest bardzo drogi, ale na przygotowanie sosu wystarczy gram, najwyżej dwa. Kupiony u nieuczciwego sprzedawcy - tani - to niejednokrotnie podróbka, np. z płatków nagietka. Staropolski sos szafranowy wymaga, by przyprawa była oryginalna, w przeciwnym razie cały kulinarny wysiłek pójdzie na marne.
Dzień przed przygotowaniem sosu moczymy szafran w przecedzonym soku z cytryny, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Filety wykrojone z karasi oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na godzinę w chłodne miejsce. Przed smażeniem panierujemy w mące (nadmiar strząsamy) i rumienimy z obu stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy, trzymamy w ciepłym, ale nie gorącym miejscu.
Sos: Do bardzo esencjonalnego wywaru z włoszczyzny lub bulionu z ryb dodajemy sok z cytryny z rozpuszczonym szafranem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy - cały czas mieszając - roztrzepaną śmietanę, naczynie stawiamy na najmniejszym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Gorące filety przed podaniem na stół polewamy sosem szafranowym, posypujemy zieleniną, a boki półmiska dekorujemy całymi gałązkami natki.
Do karasi podajemy orzechowe krokiety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Orzechowe krokiety

Przepis na 10 porcji

6-8 średniej wielkości gorących ziemniaków, 1 szklanka posiekanych orzechów, 2 żółtka, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 jajko i tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.

Składniki krokietów wkładamy do malaksera i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Lekko solimy - nie używamy innych przypraw. Z ciasta formujemy zgrabne krokiety, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym, tzw. dużym tłuszczu - rumieniąc z obu stron. Gorącymi, chrupiącymi krokietami obkładamy boki półmiska z karasiami w sosie szafranowym lub podajemy oddzielnie jako gorącą przekąskę.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan/ Historyczna nominacja: siostra Petrini zastąpi hiszpańskiego kardynała

2025-02-15 12:51

[ TEMATY ]

Watykan

EWTN.PL

Papież Franciszek mianował przewodniczącą Gubernatoratu Państwa Watykańskiego siostrę Raffaelę Petrini - podał w sobotę Watykan. Dotychczas była ona sekretarzem generalnym Gubernatoratu. Włoska zakonnica będzie zajmować najwyższe stanowisko w Watykanie, jakie powierzono dotąd kobiecie.

56-letnia siostra Raffaela Petrini zacznie zajmować nowe stanowisko 1 marca- poinformowało watykańskie biuro prasowe.
CZYTAJ DALEJ

Nadzieja w Chrystusie

2025-02-11 14:05

Niedziela Ogólnopolska 7/2025, str. 20

[ TEMATY ]

homilia

Adobe Stock

Często doświadczamy rozczarowań ze strony drugiego człowieka. Rozczarowujemy się również samymi sobą. Im bardziej pokładamy nadzieję w swoich siłach albo w drugim człowieku, tym bardziej ciężar rozczarowania spada na nasze barki.

„Przeklęty mąż, który pokłada nadzieję w człowieku i który w ciele upatruje swą siłę, a od Pana odwraca swe serce” (Jr 17, 5). Gdy otaczamy się przyjaciółmi, partnerami biznesowymi, rodziną, gdy jesteśmy sprawni fizycznie, mamy pieniądze, dom – wówczas może się zdarzyć, że odwrócimy się od Boga, pokładając nadzieję w doczesnym oparciu. Zapominamy, że wszystko to kiedyś się skończy, że stoimy na grząskim gruncie, który może się zamienić w bagno rozczarowań, które nas pochłonie. Tak bywa w sytuacji, kiedy błogosławieństwo materialne, które otrzymujemy również od Boga, przysłania nam samego Boga. Przestajemy Go słuchać, a zaczynamy słuchać naszych chorych ambicji. Chorych, bo niemających odniesienia do Boga, do Jego słów.
CZYTAJ DALEJ

Równanie z samymi niewiadomymi

2025-02-16 09:30

[ TEMATY ]

felieton (Łódź)

Stock.Adobe

Śmiały eksperyment, polegający – mówiąc w skrócie – na deregulacji wszystkiego, przynosi oczekiwane owoce: momentami możesz czuć się tak, jakbyś – z zawiązanymi oczami – tańczył na lotnych piaskach, podczas gdy z oddali dobiega huk nadciągającej fali tsunami.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję