Przepis na 4 niewielkie bliny
1 szklanka pszennej mąki, 1 duże jajko, 1/3 szklanki pełnego mleka, 1 łyżka kefiru lub zsiadłego mleka, 1 płaska łyżka cukru pudru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15-20 dużych owoców winogron, 1 łyżka roztopionego masła lub masła roślinnego, oliwa do smażenia, cukier puder z cukrem wanilinowym do oprószenia.
Umyte, wytarte do sucha winogrona obieramy ze skórki, dzielimy na połowę, odrzucamy pestki.
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajko, kefir lub zsiadłe mleko, roztopione masło, sól, ubijamy. Gdy składniki się spienią, dodajemy cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i mąkę
- całość ubijamy, najlepiej metalową tzw. rózgą. Ciasto powinno być jednolite, lśniące i puszyste. Odstawiamy na kilka minut, by „wypoczęło”. Rozgrzewamy oliwę. Gdy dobrze ciepła, dodajemy
do ciasta przygotowane owoce, mieszamy, od razu wylewamy na patelnię w taki sposób, by były 4 zgrabne bliny i smażymy, rumieniąc po kilka minut z każdej strony.
Podajemy gorące, prosto z patelni, na wygrzanych talerzach, posypane cukrem pudrem z wanilią. Kto lubi, może podać bliny z ubitą śmietaną lub z gęstą kwaśną, lekko spienioną śmietaną kremową.
Pomóż w rozwoju naszego portalu