Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne marynaty

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikle wg przepisu cioci Godziszewskiej

Bardzo dojrzałe lub lekko przejrzałe ogórki, korzenie świeżego chrzanu, baldachy (zwane także kwiatem) zielonego kopru.
Marynata według proporcji: 5 szklanek przegotowanej, dobrej wody, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, sól, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, ziarna białej gorczycy.

Reklama

Z obranych ogórków usuwamy nasiona i miąższ, kroimy w niezbyt grube, długie pasy, posypujemy solą (niezbyt obficie), nakrywamy ściereczką, odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie - dokładnie odsączamy płaty na sicie, wycieramy do sucha ściereczką i układamy w słojach. Podczas układania posypujemy dość obficie wszystkimi przyprawami, rozkładamy wiórki chrzanu, na wierzch kładziemy kwiat kopru lub dużą gałązkę kopru świeżego (baldach jest bardziej aromatyczny). Wodę z octem i cukrem lekko podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zalewamy marynatą przygotowane w słojach pikle, okrywamy słój krążkiem celofanu, dokładnie zakręcamy wieczko i pasteryzujemy (najlepiej - w kociołku wyłożonym starymi gazetami) w temp. 85°C przez 20 min. Zdejmujemy z ognia, trzymamy w kociołku jeszcze przez 10 min, następnie, przy pomocy grubej rękawicy, wyjmujemy, ustawiamy na warstwie gazet i studzimy. Zimne słoje opisujemy i trzymamy w chłodnej, ciemnej, pozbawionej przewiewów piwnicy.
Marynata jest łagodna w smaku, bardzo aromatyczna; niezrównany składnik wielu jarzynowych sałatek, a z dodatkiem jabłka, cebuli i śmietany - doskonała sałatka do mięs, wędlin i pasztetów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolorowe pikielki

Przepis na 10 słoiczków 0,3 l z zamknięciem typu twist-off

Małe pomidorki - czerwone i zielone, fasolka szparagowa (w różnych gatunkach), może być także fasola granatowa, małe ogóreczki, małe cebulki, 3 papryki: czerwona, zielona i żółta, kalafior, marchew.

Pokrojoną w dekoracyjne plasterki marchew, podzielony na różyczki kalafior, rozdrobnioną - gdy trzeba - fasolkę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 min, cedzimy na płaskim sicie lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
Do idealnie czystych słoików nakładamy: pomidorki, ogóreczki, cebulki, paseczki każdego koloru papryki (surowe) w taki sposób, by kompozycja była bardzo kolorowa, dorzucamy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kawałek laurowego liścia oraz kilka ziaren gorczycy (zamiast gorczycy można do każdego słoika dodać kilka piórek świeżego koperku) i wcześniej obgotowane, przechłodzone pozostałe jarzyny. Zalewa: 5 szklanek wody (dobrej) łączymy ze szklanką octu, dodajemy 2 płaskie łyżki soli, trzy kopiaste łyżki cukru (można nieco więcej, według własnych upodobań smakowych) i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając - aż składniki się rozpuszczą. Ułożone w słoiczkach jarzyny zalewamy letnią marynatą, na wierzch każdego słoika kładziemy krążek celofanu, szczelnie dokręcamy nakrętkę. Następnie pasteryzujemy w kociołku wyłożonym starymi gazetami w temp. 85ºC przez 25 min. Po zdjęciu z ognia trzymamy w kociołku jeszcze przez 5 min - następnie wyjmujemy przy pomocy grubej rękawicy. Zimne słoiki opisujemy i ustawiamy w ciemnej, chłodnej, pozbawionej przewiewów piwnicy.
Podajemy - jako samodzielną, pikantną przystawkę lub w kompozycji z lubianymi dodatkami, polaną śmietaną lub majonezem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cicha decyzja Ministerstwa Finansów. Od przyszłego roku duchowni zapłacą wyższy podatek

2024-11-22 14:56

[ TEMATY ]

księża

podatek

Karol Porwich/Niedziela

Niezależnie od dochodów, od przyszłego roku duchowni zapłacą wyższy podatek - podaje dziennik „Fakt”. Ministerstwo Finansów decyzję podjęło nieco „po cichu”, choć niemal wszystkie ugrupowania tworzące obecny rząd i większość sejmową wciąż zapowiadają „rozdział Kościoła od państwa”.

W Monitorze Polskim właśnie opublikowano obwieszczenie z nowymi stawkami podatku ryczałtowego na 2025 r. dla duchownych. Chodzi o proboszczów i wikariuszy - informuje dziennik „Fakt”.
CZYTAJ DALEJ

Święty Klemens Rzymski

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Święto młodych

2024-11-23 20:30

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W wigilię Uroczystości Chrystusa Króla, obchodzonej jako XXXIX Światowy Dzień Młodzieży, młodzi ze wspólnot i stowarzyszeń działających w Diecezji Sandomierskiej przybyli licznie do kościoła parafialnego w Gorzycach, a następnie bawili się w Domu Parafialnym.

„Uroczyście przyrzekam pracować nad sobą, aby móc całym życiem wiernie służyć Bogu, Kościołowi i Ojczyźnie, czynić dobro ludziom, być dobrym członkiem Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży (KSM). Gotów!” – takie słowa przyrzeczenia wypowiedzieli dzisiaj nowi członkowie KSMu. Ceremonia odbyła się podczas Mszy św. w kościele pw. św. Franciszka Salezego i św. Andrzeja Boboli w Gorzycach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję