(Przepis na 1 porcję)
1 jajko, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki (gdy trzeba, nieco więcej), sól, 1 łyżeczka oleju, masło do wysmarowania kokilki, plasterek (3-4 dag) chudej gotowanej szynki, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera, tłuszcz do posmarowania patelni.
Kokilkę smarujemy obficie masłem i wykładamy pokrojoną w cienkie paseczki szynką - odstawiamy w chłodne miejsce.
W dzbanuszku ucieramy całe jajko, wodę, mleko, łyżeczkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mąkę - ubijamy ciasto jak na naleśniki. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny, by „wypoczęło”.
Dużą, rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą, wlewamy ubite ciasto i smażymy, pod przykryciem, rumieniąc z obu stron, duży naleśnik. Wypieczony zsuwamy na deskę, kroimy w zgrabne kluseczki, przekładamy do
przygotowanej kokilki, posypujemy utartym serem i wstawiamy do wygrzanego piekarnika nastawionego na 180 ºC na 12--15 min. Podajemy z surówką z zieleniny i kefirem lub z inną, sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu