Chłodnik orzeźwiający
(Przepis na 4 porcje)
2 dorodne, średniej wielkości ogórki, 1 litr maślanki lub kefiru, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, 4 listki świeżego cząbru, 2 łodyżki młodego czosnku lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany.
Obrane ze skorupek jajka dzielimy na cząstki, rozkładamy na talerzach. Obrane ze skóry ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, ścieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami lub drobno siekamy i osączamy na sicie przez 2 min. Maślankę wraz z przyprawami ubijamy trzepaczką, dodajemy odsączone ogórki i posiekany koperek, rozlewamy na talerze. Na każdą porcję wlewamy 1/4 części szklanki gęstej śmietany (2 łyżki) i zaraz po przygotowaniu podajemy na stół.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Chłodnik z zaścianka
(Przepis na 4 porcje)
1 litr maślanki lub kefiru, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 2 dorodne, dojrzałe pomidory, 1 świeży, średniej wielkości ogórek, pieczona pierś kurczaka (bez skóry), 2 jajka ugotowane na twardo, 1 szklanka drobno posiekanej zieleniny (może być kompozycja: koperek, natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek), 1 filiżanka rzodkiewek (pokrojonych w cienkie plasterki), sól, biały pieprz, szczypta cukru.
Reklama
Mięso z kurczaka drobno siekamy, jajka kroimy w półplasterki - składniki przekładamy do wazy. Obrane ze skórki, pozbawione nadmiaru pestek pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do wazy, posypujemy obficie zieleniną, całość lekko oprószamy przyprawami i zalewamy spienioną śmietaną, wymieszaną z ogórkiem (utartym na tarce z dużymi otworami lub drobno posiekanym) i kefirem. Składniki mieszamy, posypujemy pozostałą częścią zieleniny i plasterkami rzodkiewek. Chłodnik podajemy od razu.
Chłodnik polski
2 buraki, 2 jaja, resztki mięsa z drobiu, 1 ogórek świeży, 10 rzodkiewek, 1 l kwaśnego mleka, zielenina: koperek, szczypiorek, zielona pietruszka,sól
Buraki umyć, ugotować, obrać i rozdrobnić na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę. Mięso posiekać drobno. Ogórek obmyć, obrać, pokroić w paseczki. Rzodkiewki opłukać i zetrzeć na tarce. Do roztrzepanego mleka włożyć wszystkie składniki. Dodać umytą i drobno posiekaną zieleninę. Doprawić chłodnik do smaku i podawać zimny