(Przepis na 1 porcję)
2 filety śledziowe (matiasy), 1 ugotowane na twardo jajko, cebula, 1 kopiasta łyżka drobno posiekanego szczypioru, kilka rzodkiewek, 1 szklanka naturalnego kefiru, łyżka śmietany, sól i pieprz.
Wyjęte z zalewy filety kroimy w zgrabne, niewielkie dzwonka. Pokrojoną w cienkie (ważne) piórka cebulę przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odsączamy. Kefir lekko ubijamy ze śmietaną,
łączymy z posiekanym szczypiorem i utartymi na tarce rzodkiewkami. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu rozkładamy cebulę, na niej dzwonka śledzi, całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy utartym na tarce z dużymi otworami jajkiem i - gdy trzeba - całość przyprawiamy
solą i pieprzem do smaku. Podajemy z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie koperkiem lub jako danie na kolację - z pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu