Filety z kurczaka w aromatycznym sosie
(Przepis na 4 porcje)
4 filety z kurczaka, 1 łyżeczka specjalnej przyprawy do drobiu, sól, biały pieprz, oliwa.
Sos: 1/2 szklanki soku z jabłek (świeżo wyciśnięty), 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 3 łyżki płynnego miodu, 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru, 1 szklanka śmietany
kremowej.
Opłukane i obsuszone porcje kurczaka nacieramy dość obficie specjalną przyprawą do drobiu, zmieszaną (pół na pół) z solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Śmietanę lekko ubijamy z miodem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gdy się lekko spieni i zgęstnieje, dodajemy sok z jabłek, imbir - sos powinien być jednolity i puszysty.
Na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanej oliwy smażymy porcje kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy
na 30 min do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160ºC. Potrawę wyjmujemy, gdy wierzch lekko się zrumieni.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub kładzionymi kluseczkami i zieloną sałatą, polaną sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Orzeźwiający krem jogurtowy
(Przepis na 6 porcji)
1 pojemnik (400 ml) jogurtu o smaku naturalnym, 1 szklanka śmietany kremowej, 2 czubate łyżeczki cukru pudru, skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 kopiaste łyżeczki mielonej żelatyny, 3 łyżki gorącego mleka, świeże owoce do przybrania.
W dwóch łyżkach zimnej wody moczymy żelatynę, by napęczniała. Śmietanę ubijamy na puch. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, bardzo dokładnie mieszając, by nie pozostały najmniejsze nawet grudki. Cały czas mieszając, łączymy ze spienionym jogurtem. Do jogurtu dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy składniki się spienią, łączymy z ubitą śmietaną, rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Krem jogurtowy przed podaniem oprószamy skórką otartą z cytryny i przybieramy świeżymi owocami.