Reklama

Z naszej kuchni

Na drugie danie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Królik w śmietanie

(Przepis na 6 porcji)

Comber i uda, zwane szyneczkami, z młodego królika, kawałek (ok. 5 dag) świeżej, zamrożonej słoniny, sól, 2 szklanki gęstej, 18-procentowej śmietany (może być jogurt i śmietana - pół na pół), sok z cytryny, 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), mielona słodka papryka (ilość według potrzeby), tłuszcz do smażenia - olej i łyżka czystego smalcu.

Mięso pozbawiamy błon i żył, wycieramy dokładnie ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami zamrożonej słoniny, oprószamy mieloną papryką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Spód brytfanny polewamy olejem, boki naczynia smarujemy smalcem, układamy comber, przepołowione uda, pozostałym smalcem smarujemy wierzchnią warstwę mięsa. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na godzinę - od czasu do czasu piekące się mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy mięso jest prawie miękkie, zalewamy je śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy razem przez 5-7 min. Gęsty sos doprawiamy sokiem z cytryny i - gdy trzeba - solą i szczyptą białego pieprzu. Po wyłożeniu na głęboki półmisek oprószamy zieleniną. Królika podajemy z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta lub z młodymi ziemniakami i delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wiosenna surówka z sałaty

(Przepis na dużą salaterkę)

1 duża główka sałaty masłowej, 1 świeży ogórek (najsmaczniejszy tzw. wąż), 6 młodych cebulek, 2 kopiaste łyżki siekanego szczypiorku.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych, młodych pędów czosnku lub drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, cukier, sól, biały pieprz, drobno posiekany szczypiorek do oprószenia surówki.

Podzieloną na liście sałatę płuczemy i obsuszamy. Ogórek kroimy w półplasterki, cebulki - w cienkie krążki. Składniki surówki układamy w salaterce, całość posypujemy szczypiorkiem.
Sos: Jogurt lekko ubijamy ze śmietaną - składniki powinny się spienić. Dodajemy posiekane pędy czosnku lub rozdrobniony czosnek. Sos przyprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Spienionym sosem zalewamy surówkę, lekko unosząc ją po bokach, by sos dotarł do wszystkich warstw. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Maryja uczy nas waleczności i odwagi

2024-04-15 13:27

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 19, 25-27.

Piątek, 3 maja. Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

Drogi miłości

2024-05-03 20:56

ks. Jakub Nagi

Brat

Brat

Jak podkreśla ks. Krystian Winiarski, prefekt WSD w Rzeszowie, film rzeszowskich alumnów ma służyć najpierw refleksji nad życiowym powołaniem, które dla chrześcijan jest przede wszystkim powołaniem do świętości. W życie każdego człowieka wpisane jest także powołanie szczegółowe: do małżeństwa, kapłaństwa, życia konsekrowanego, a może do samotności, które też wymaga rozeznania, odkrycia i decyzji, by tą konkretną drogą iść przez życie.

„Pytania, emocje, rozterki, lęk przed podjęciem decyzji. To wszystko towarzyszy młodemu człowiekowi, który zastanawia się jaką życiową drogę wybrać, czy odpowiedzieć na powołanie, także to do kapłaństwa. O tym chcieli opowiedzieć swoim kolegom klerycy, którzy rozpoczynają swoją formację w seminarium” – wyjaśnia ks. Krystian Winiarski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję