(Przepis na 2 krokiety)
1 szklanka „z czubem” gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka białego sera, 1 żółtko, 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), sól, pieprz, mąka do panierowania, olej, 1 łyżeczka masła, 1/2 cebuli, 5-6 dorodnych pieczarek, 2 łyżki gęstej śmietany.
Ziemniaki, ser i żółtko rozcieramy w malakserze. Gdy masa jest pulchna i jednolita, dodajemy pietruszkę, składniki łączymy, wykładamy na oprószoną mąką deskę i formujemy dwa zgrabne, niezbyt grube krokiety.
Odstawiamy do przechłodzenia.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekane pieczarki i smażymy razem, aż odparuje połowa soku. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, zagotowujemy.
Krokiety panierujemy w mące z przyprawami i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Wykładamy na wygrzany talerz, polewamy sosem pieczarkowym i od razu podajemy ze szklanką soku
pomidorowego, kefiru lub z filiżanką czerwonego barszczu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu