Mazurek kajmakowy
(Przepis na blachę wielkości kartki A4)
Spód: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła lub masła roślinnego, 10 dag cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 surowe białko do posmarowania ciasta.
Masa kajmakowa: 1 szklanka pełnego mleka, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 szklanki cukru, 1/3 kostki masła lub masła roślinnego, 1/2 laski wanilii.
Reklama
Ciasto: Sypkie składniki ciasta dajemy do malaksera, dodajemy przetarte przez ostre sito żółtka, całość wyrabiamy, formujemy zgrabną kulę i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Z wychłodzonego
ciasta odkrawamy 1/5 część - pozostałe cienko rozwałkowujemy na 3-4 cm, rozkładamy na blasze o 3 bokach, wyrównujemy ciasto. Z odłożonego ciasta formujemy wałek grubości palca i układamy na obwodzie.
Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC ok. 25 min - zrumienione ciasto powinno mieć złocisty kolor. Po lekkim przechłodzeniu
zsuwamy łopatką na deskę.
Masa: Mleko, śmietanę, cukier i wanilię gotujemy w szerokim rondlu (ważne) na silnym ogniu tak długo, aż zgęstnieje - cały czas mieszając (lubi się przypalać). Gdy kropla masy szybko
zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy. Po zestawieniu z ognia masę lekko schładzamy i ucieramy do chwili, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany, dodajemy zmiękczone masło i nadal ucieramy,
aż składniki się połączą. Ciepły kajmak wykładamy na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzamy i przybieramy według własnych upodobań: bakaliami, smażonymi konfiturami, cytrusami lub roztopioną czekoladą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sernik wiedeński
(Przepis na średniej wielkości tortownicę)
80 dag tłustego, dokładnie zmielonego sera, 8 dużych jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej, masło i tarta bułka do wysmarowania tortownicy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy, na przemian, po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera - cały czas ucierając. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy
budyń i pianę ubitą z białek, całość wraz z bakaliami lekko mieszamy i wylewamy na przygotowaną tortownicę. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180o C przez godzinę (czas pieczenia zależy
od wysokości serowej masy - może być nieco dłuższy). W czasie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika i poruszać ciastem - może opaść.
Wychłodzony sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.