Reklama

Z naszej kuchni

Coś smacznego „na ząb”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa przekąska z dorsza

(Przepis na 8 porcji)

1 kg filetów z dorsza, 1 szklanka majonezu, 2 cytryny, 1/2 kostki (12,5 dag) świeżego masła, sól i pieprz do smaku, 1 kieliszek wytrawnego białego wina (może być domowej roboty - koniecznie białe i wytrawne), kilka filecików anchois lub kilka marynowanych grzybków, zielenina do przybrania półmiska.

Filety lekko rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie układamy je w ogniotrwałym naczyniu, obkładamy połową masła, zalewamy winem z dodatkiem łyżki wody, przykrywamy szczelnie aluminiową folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40-50 min - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Wychłodzone filety okrawamy ostrym nożem, formując z nich osiem zgrabnych porcji, pozostałe skrawki wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozcieramy na jednolitą masę i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy przygotowaną masą, i - najlepiej w sposób dekoracyjny, np. przy pomocy szprycki - polewamy majonezem.
Przekąskę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przetrzymać w lodówce, szczelnie przykrytą aluminiową folią. Dopiero tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z tuńczyka

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 cebule, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, 6 dużych liści sałaty lub listki selera naciowego.

Drobno posiekaną cebulę parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, przekładamy do salaterki i kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie wpadła pestka (potrawa zgorzknieje).
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka wraz z sosem, natkę, majonez i szczyptę pieprzu - składniki bardzo delikatnie łączymy. Porcje sałatki rozkładamy na liściach sałaty lub w pucharkach wyłożonych listkami selera naciowego i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Sałatka zielona

(Przepis na 4 porcje)

2 ugotowane na twardo jajka, po 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki, rzeżuchy, młodych pędów czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 4 liście sałaty, rzodkiewka do przybrania.

Jajka siekamy, łączymy z zieleniną, śmietaną i majonezem, rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy różyczkami z rzodkiewek. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież ogłosił kanonizację bł. Carlo Acutisa

Na zakończenie dzisiejszej audiencji ogólnej Ojciec Święty ogłosił, że w przyszłym roku, w Dniu Dzieci i Młodzieży w kontekście Jubileuszu (30 maja do 1 czerwca), dokona kanonizacji błogosławionego Karola Acutisa.

W Dniu Młodzieży (28 lipca do 5 sierpnia), również w Roku Świętym, Papież dokona kanonizacji bł. Piotra Jerzego Frassatiego.
CZYTAJ DALEJ

Azylant zaatakował figurę Matki Bożej. Założył też sobie Jej koronę

2024-11-18 10:36

[ TEMATY ]

Szwajcaria

azylant

Einsiedeln

atak na figurę Matki Bożej

kloster-einsiedeln.ch

Czarna Madonna w Kaplicy Łaski w benedyktyńskim w opactwie Einsiedeln

Czarna Madonna w Kaplicy Łaski w benedyktyńskim w opactwie Einsiedeln

W minioną sobotę doszło do ataku na słynną figurkę Czarnej Madonny w Kaplicy Łaski w benedyktyńskim w opactwie Einsiedeln w Szwajcarii.

Według gazety Tagesanzeiger, 17-letni azylant wszedł do kościoła około godziny 15.00 i zdjął szaty Matki Bożej, wymierzył ciosy, a następnie założył koronę na głowę. Według klasztoru, słynna XV-wieczna figura Matki Boskiej została lekko uszkodzona. Wielu odwiedzających było zszokowanych incydentem i płakało. Po kilku minutach policja aresztowała sprawcę, a później ogłosiła, że mężczyzna cierpiał na „zaburzenia psychiczne”.
CZYTAJ DALEJ

Jakie serce ma Jezus?

2024-11-22 07:46

[ TEMATY ]

serce

Serce Jezusa

Najświętrze Serce

Najświętsze Serce

Pixabay.com

Bez miłości, której źródło odnajdujemy w Bogu – w Najświętszym Sercu Jezusa, nie ma możliwości rozwoju świata i człowieka. Bez tej miłości ludzkość usycha, staje się wyjałowiona i narażona na najbardziej złowrogie instynkty – powiedział portalowi Polskifr.fr ks. dr Leszek Poleszak SCJ, komentując najnowszą encyklikę papieską „Dilexit nos”, która ukazała się 24 października br.

Polskifr.fr: Encyklika papieża Franciszka o Najświętszym Sercu Jezusa „Dilexit nos” nawiązuje do tradycji i współczesności myśli o „miłości ludzkiej i Bożej Serca Jezusa Chrystusa”. Czy jest to zatem powrót do chrześcijańskich źródeł, bo dzisiejszy człowiek zdaje się dość łatwo tracić wrażliwość własnego serca? Czy według ks. Leszka celem papieskiej encykliki jest nader aktualna misja rozmiłowania świata w Sercu Jezusa?
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję