Filety z kurczaka
według przepisu p. Wojewody
(Przepis na 4 porcje)
4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, 1/2 szklanki letniej wody, 2 łyżki płynnego miodu, 2 kwaskowe duże jabłka.
Filety lekko rozbijamy drewnianym (ważne), zwilżonym zimną wodą tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Posiekany czosnek, sól, pieprz i skórkę otartą z cytryny łączymy z masłem, aż powstanie jednolita masa, którą smarujemy każdy filet z obu stron. Porcje odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny - można nieco dłużej. Miód rozprowadzamy w letniej wodzie. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niezbyt grube plastry, kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Na rozgrzanej dużej patelni smażymy przygotowane filety (najlepiej wszystkie razem), gdy się zrumienią z obu stron, obkładamy przygotowanymi jabłkami, podlewamy wodą z miodem i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30-35 min.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub grubym makaronem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Racuchy z owocowym musem
(Przepis na 4 porcje)
1 opakowanie mrożonych śliwek (1/2 kg), kawałek kory cynamonowej (lub 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu), skórka otarta z cytryny, 1/2 szklanki soku pomarańczowego (może być słodzony), 3 łyżki cukru.
Ciasto: 2 kubeczki (ok. 25 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, cukier puder oraz 10 dag płatków migdałowych.
Śliwki po lekkim rozmrożeniu drylujemy, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy korę cynamonową, skórkę otartą z cytryny oraz cukier. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy 5-7 min. Wyjmujemy korę. Gdy śliwki przestygną - miksujemy.
Na suchej patelni rumienimy lekko płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Serek homogenizowany rozcieramy z jajkami. Gdy składniki się połączą, dodajemy obie mąki, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać łyżkę gazowanej wody.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz (racuszki powinny lekko pływać) nakładamy porcje ciasta, pamiętając, że w czasie smażenia racuchy rosną. Rumienimy racuszki z obu stron, wykładamy na warstwę bibuły do odsączenia, układamy na półmisku, oprószamy cukrem pudrem i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Podajemy z musem śliwkowym - zanurzając w nim każdy racuch tuż przed spożyciem.