(Przepis na 2 porcje)
3 szklanki ugotowanego makaronu (może być z poprzedniego dnia), 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, masło, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki naturalnego jogurtu, cynamon.
Na gorącą patelnię dajemy niewielką grudkę masła, sypiemy płatki owsiane i - cały czas mieszając drewnianą łyżką - rumienimy je; odstawiamy do przechłodzenia.
Z obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy owoce w cienkie krążki. Śmietanę ubijamy z jogurtem i miodem - powinna się lekko spienić.
Kokilkę smarujemy masłem, posypujemy częścią zrumienionych płatków, na spodzie rozkładamy połowę makaronu, na nim - krążki jabłek oprószone cynamonem, na wierzchu rozkładamy pozostały makaron.
Całość lekko uciskamy, wyrównujemy powierzchnię, zalewamy spienioną śmietaną ubitą z jogurtem i miodem, wierzch pokrywamy kawałkami masła i posypujemy pozostałymi zrumienionym
płatkami. Całość wstawiamy do wygrzanego, nastawionego na 200ºC piekarnika na 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości warstw potrawy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu