Pikantne krokiety z ziemniaków
(Przepis na 4 porcje)
8 średniej wielkości ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 cebula, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta mielonego imbiru, sól, świeżo mielony biały
pieprz, olej.
Do panierowania: 1 jajko + 2 białka, tarta bułka lub otręby pszenne.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju - powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki, żółtka, obie mąki, przyprawy i przechłodzoną cebulę dajemy do malaksera, wyrabiamy na jednolitą, pulchną masę i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy wałek, dzielimy na 8 równych, niewielkich i niezbyt grubych (do 3-4 cm) krokietów. Panierujemy w roztrzepanym jajku i białkach oraz tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące, prosto z patelni, z dodatkiem zasmażanej kwaszonej kapusty, z pieczarkami w śmietanie lub z sałatką z cebuli oraz filiżanką gorącego rosołu lub czystej grzybowej zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sałatka owocowa
(Przepis na 4 porcje)
1 duża, bezpestkowa pomarańcza, 2 banany, 4 bezpestkowe mandarynki (klementynki), 2 owoce kiwi, 1 łyżka czarnych jagód, 1 łyżka poziomek lub truskawek (mogą być mrożone), 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka słodkiej, niskoprocentowej śmietany.
Cytrusy obieramy ze skórki, z cząstek usuwamy białe błony, lekko rozdrabniamy, rozkładamy do szklanych pucharków. Banany kroimy w cienkie półkrążki, układamy na cytrusach,
kiwi kroimy w krążki. Na wierzch kładziemy - w równych ilościach - mrożone owoce, całość lekko oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Tuż przed podaniem polewamy lekko spienioną, słodką śmietaną. Sałatkę można przybrać „kleksem” bitej śmietany lub posypać łyżeczką zmielonych orzechów z utartą czekoladą.