Szpinak zasmażany na ostro
(Przepis na 4 porcje)
1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 dag sera typu rokpol, 0,5 szklanki śmietany, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą - oprószamy mąką i razem zasmażamy, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.
Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak, smażymy odkryty, cały czas mieszając, ok. 5 min. Dodajemy pokruszony ser połączony ze śmietaną i przyprawami i nadal przez
kilka minut zasmażamy - cały czas mieszając (szpinak lubi się przypalać).
Podajemy do ziemniaków purée i sadzonego jajka lub - jako farsz do naleśników na piwie albo pikantnego omletu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Szpinak zapiekany z boczkiem
(Przepis na 4 porcje)
1 opakowanie mrożonego szpinaku (0,5 kg), 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 4 jajka.
Na dużej patelni (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i - od czasu do czasu mieszając - smażymy, aż się zrumieni. Powstałe skwarki wyjmujemy cedzakową
łyżką, a na tłuszczu podsmażamy posiekaną wraz z czosnkiem cebulę. Gdy się zeszklą (nie dopuszczamy, by się zrumieniły), oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak
surowizny. Do zasmażki dodajemy lekko rozmrożony szpinak i na niewielkim ogniu, często mieszając, podsmażamy przez 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i - kto lubi -
szczyptą mielonego czosnku. W szpinaku robimy cztery wgłębienia, w każde wbijamy całe jajko, posypujemy przyprawami i odłożonymi wcześniej skwarkami. Patelnię szczelnie
przykrywamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min - aż białka jajek będą ścięte.
Szpinak podajemy do ziemniaków purée, do krokietów z gotowanych ziemniaków lub do chrupiących, gorących frytek.