(Przepis na jedną porcję)
1 pstrąg, 1 cytryna, masło do wysmarowania formy, sól, pieprz, 1 gałązka zielonej pietruszki.
Masło: 1 czubata łyżeczka świeżego masła, 1 łyżeczka najdrobniej usiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2-3 krople sosu worcester (kto lubi).
Opłukanego pod bieżącą wodą pstrąga osuszamy, nacieramy od środka solą i pieprzem, kładziemy do wnętrza ryby gałązkę pietruszki i układamy na wysmarowanej masłem mocnej folii. Wierzch pstrąga oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu i obkładamy rybę dokładnie obranymi, także z białej otoczki, niezbyt grubymi plasterkami cytryny (pozbawionymi pestek). Folię dokładnie zawijamy i wsuwamy rybę do nagrzanego piekarnika (220-240°C) na 25-30 min - czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Upieczoną rybę wykładamy na wygrzany półmisek, polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem, obok układamy ziemniaki z wody obficie posypane zieleniną i masło pietruszkowe. Doskonałym dodatkiem będzie każda zielona surówka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu