(Przepis na 2 porcje)
1 kiełbasa wieprzowa lub zwyczajna (ok. 15 dag), 1 ząbek czosnku, 25 dag brukselki (waga po obraniu), 1 cebula, sól, cukier, 1 płaska łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 2 łyżki keczupu, olej.
Obraną brukselkę (duże główki dzielimy) zalewamy gorącą wodą w ilości 1 cm nad powierzchnią jarzyny, dodajemy sól, cukier, masło i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, dodajemy obraną z osłonek, pokrojoną w talarki kiełbasę, razem zasmażamy. Gdy składniki
lekko się zarumienią, przekładamy cedzakową łyżką do gotującej się brukselki, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy mąkę, rozprowadzamy zasmażkę wywarem, łączymy z bigosem,
zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i keczupem.
Podajemy do ziemniaków z wody lub ziemniaczanego purée. Bigos jest smaczniejszy, gdy podamy go w godzinę po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu