Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne, pożywne zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z cielęcymi pulpecikami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego, o wyraźnym, warzywnym smaku rosołu, 1 mała puszka zielonej fasolki, 1 mała puszka zielonego groszku konserwowego.
Pulpety: 30 dag surowej cielęciny dwa razy zmielonej (ważne), 2 surowe białka, 1 łyżka siekanej pietruszki, szczypta soli i pieprzu i, gdy trzeba (w zależności od konsystencji mięsa), trochę tartej bułki.

Rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. Zmielone mięso łączymy z surowymi białkami i przyprawami, wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, dodajemy pietruszkę i, gdy trzeba, tartą bułkę; formujemy zgrabne, wielkości włoskiego orzecha, pulpety, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na gorący rosół dajemy odsączoną fasolkę i zielony groszek wraz z zalewą, na wrzątek wrzucamy pulpeciki, całość gotujemy na średnim ogniu ok. 5-7 min (czas zależy od wielkości pulpetów), aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Zupę podajemy gorącą z ziemniakami z wody, polanymi zrumienionym masłem lub ziemniakami purée obficie posypanymi koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Barszcz burakowy - wg kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 filiżanka suchej, przebranej białej fasoli, namoczonej w letniej wodzie, ugotowanej, (ale nie rozgotowanej), 4 średniej wielkości buraki upieczone w piekarniku, obrane ze skórki i starte na tarce do jarzyn z dużymi otworami, 1 szklanka soku z kiszonych buraków, 25 dag wieprzowej kiełbasy (może być czosnkowa), 25 dag upieczonego, pokrojonego w kostkę schabu karkowego wraz z tłuszczem z pieczenia, 3 szklanki esencjonalnego rosołu, 1 duża cebula, olej do zasmażenia, ziarna pieprzu i angielskiego ziela, liść laurowy, sól, cukier, ocet winny lub sok z cytryny, szklanka gęstej śmietany.

Na gorącym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy obraną z błonki, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, smażymy razem przez 2 min., często mieszając, następnie odstawiamy.
Do garnka dajemy utarte buraki, kropimy lekko cytryną, dodajemy rosół, przyprawy - zagotowujemy. Do gorącego barszczu dodajemy zasmażoną z kiełbasą cebulę, odsączoną fasolę, pokrojony w kostkę schab karkowy wraz z tłuszczem, w którym się smażył - gotujemy razem 5 min. Po zdjęciu z ognia wlewamy sok z kiszonych buraków, lekko spienioną śmietanę i raz jeszcze doprawiamy, by wydobyć z zupy znakomity smak. Barszczu nie zagotowujemy. Podajemy z gorącymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W czasie, kiedy to czytasz, wydarza się kolejny cud św. Szarbela...

2024-11-18 21:08

[ TEMATY ]

Szarbel Makhlouf

św. Szarbel

Mat.prasowy

Wygląd Św. Szarbela znamy wyłącznie z fotografii z 1950 r. na której jego wizerunek pojawił się w niewytłumaczalny dla nauki sposób, wykluczający fotomontaż, czy jakąkolwiek inną manipulację zdjęciem. W 1898 r. Św. Szarbel doznał udaru mózgu w czasie celebrowania Mszy św., w momencie, kiedy modlił się słowami „Ojcze prawdy. Oto Twój Syn - ofiara, aby Cię uwielbić. Przyjmij tę ofiarę”.

CZYTAJ DALEJ

Krajowy Moderator Liturgicznej Służby Ołtarza: bliskość ołtarza jest przywilejem, ale i zadaniem

2024-11-24 08:30

[ TEMATY ]

ministranci

Liturgiczna Służba Ołtarza

Karol Porwich/Niedziela

To czego zawsze najbardziej trzeba strzec w byciu ministrantem to radość płynąca z faktu, że realnie jestem zaangażowany w przebieg, oprawę Mszy św. - powiedział portalowi Polskifr.fr ks. Krzysztof Ora, Krajowy Moderator Liturgicznej Służby Ołtarza, której święto przeżywane jest w uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata. Rozmówca wskazał na służbę przy ołtarzu jako przywilej, ale też zadanie zobowiązujące „do duchowego rozwoju, do troski o swoje czyste i prawe sumienie”.

Publikujemy pełną treść wywiadu:
CZYTAJ DALEJ

Franciszek: czy Jezus jest moim „królem”?

2024-11-24 12:18

Vatican Media

Do zastanowienia się nad tym, czy Jezus jest moim „królem”? Czy Jego słowo jest dla mnie drogowskazem, prawdą? zachęcił papież w rozważaniu przed niedzielną modlitwą „Anioł Pański” w Watykanie.

Ojciec Święty nawiązał do fragmentu Ewangelii czytanego w niedzielę Chrystusa Króla Wszechświata roku B (J 18, 33b-37), ukazującego Go przed Piłatem. Franciszek zwrócił uwagę, że w krótkim dialogu, jaki się między nimi nawiązał rodzi się nowy sens dwóch słów: „król” i „świat”.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję