Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne, pożywne zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z cielęcymi pulpecikami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego, o wyraźnym, warzywnym smaku rosołu, 1 mała puszka zielonej fasolki, 1 mała puszka zielonego groszku konserwowego.
Pulpety: 30 dag surowej cielęciny dwa razy zmielonej (ważne), 2 surowe białka, 1 łyżka siekanej pietruszki, szczypta soli i pieprzu i, gdy trzeba (w zależności od konsystencji mięsa), trochę tartej bułki.

Rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. Zmielone mięso łączymy z surowymi białkami i przyprawami, wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę, dodajemy pietruszkę i, gdy trzeba, tartą bułkę; formujemy zgrabne, wielkości włoskiego orzecha, pulpety, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na gorący rosół dajemy odsączoną fasolkę i zielony groszek wraz z zalewą, na wrzątek wrzucamy pulpeciki, całość gotujemy na średnim ogniu ok. 5-7 min (czas zależy od wielkości pulpetów), aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Zupę podajemy gorącą z ziemniakami z wody, polanymi zrumienionym masłem lub ziemniakami purée obficie posypanymi koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Barszcz burakowy - wg kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 filiżanka suchej, przebranej białej fasoli, namoczonej w letniej wodzie, ugotowanej, (ale nie rozgotowanej), 4 średniej wielkości buraki upieczone w piekarniku, obrane ze skórki i starte na tarce do jarzyn z dużymi otworami, 1 szklanka soku z kiszonych buraków, 25 dag wieprzowej kiełbasy (może być czosnkowa), 25 dag upieczonego, pokrojonego w kostkę schabu karkowego wraz z tłuszczem z pieczenia, 3 szklanki esencjonalnego rosołu, 1 duża cebula, olej do zasmażenia, ziarna pieprzu i angielskiego ziela, liść laurowy, sól, cukier, ocet winny lub sok z cytryny, szklanka gęstej śmietany.

Na gorącym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy obraną z błonki, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, smażymy razem przez 2 min., często mieszając, następnie odstawiamy.
Do garnka dajemy utarte buraki, kropimy lekko cytryną, dodajemy rosół, przyprawy - zagotowujemy. Do gorącego barszczu dodajemy zasmażoną z kiełbasą cebulę, odsączoną fasolę, pokrojony w kostkę schab karkowy wraz z tłuszczem, w którym się smażył - gotujemy razem 5 min. Po zdjęciu z ognia wlewamy sok z kiszonych buraków, lekko spienioną śmietanę i raz jeszcze doprawiamy, by wydobyć z zupy znakomity smak. Barszczu nie zagotowujemy. Podajemy z gorącymi ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W kościołach coraz popularniejsze są ofiaromaty

2024-12-27 07:09

[ TEMATY ]

ofiaromat

Adobe.Stock

W kilkuset kościołach w Polsce można bezgotówkowo złożyć ofiarę. Niektórzy księża decydują się na całkowitą rezygnację z tradycyjnej tacy. To wygodne i służy transparentności finansów Kościoła – powiedział PAP pomysłodawca pierwszego w Polsce ofiaromatu Karol Sobczyk.

Od 2019 r. w polskich parafiach zaczęły pojawiać się ofiaromaty – urządzenia, dzięki którym wierni mogą złożyć ofiarę w formie bezgotówkowej, kartą lub blikiem.
CZYTAJ DALEJ

Małopolskie: Znaleziono ciało proboszcza na plebanii

2024-12-27 21:16

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć kapłana

Karol Porwich/Niedziela

Tragiczne wieści spadły na wiernych parafii w Pisarzowej (woj. małopolskie). W czwartek rano ks. Andrzej Bąk nie pojawił się na porannej Mszy św. w kościele co wywołało zdziwienie wiernych, którzy wezwali strażaków, by sprawdzić czy coś się stało. Na plebanii znaleziono ciało proboszcza. Ksiądz proboszcz miał 63 lata - informuje TV Republika.

W dniu 26 grudnia 2024 roku zmarł śp. Ks. Andrzej Bąk – proboszcz parafii Pisarzowa. Wprowadzenie ciała śp. Księdza Andrzeja do kościoła parafialnego w Pisarzowej w niedzielę (29 grudnia) o godz. 15.00. Msza święta pogrzebowa w kościele parafialnym w Pisarzowej w poniedziałek (30 grudnia) o godz. 11.00, a następnie ciało śp. Księdza Andrzeja zostanie złożone na cmentarzu parafialnym w Przybysławicach.
CZYTAJ DALEJ

W tej polskiej parafii finansami zajmują się świeccy, a nie proboszcz

2024-12-27 21:23

[ TEMATY ]

pieniądze

taca

Karol Porwich/Niedziela

Na Łacinie finansami zajmują się świeccy, a nie proboszcz. "Ksiądz jest od odprawiania Mszy św., spowiadania i ewangelizacji, a nie od zbierania pieniędzy. W naszej parafii działa rada ekonomiczna, mamy księgową – to ich zadanie" – wyjaśnił ks. Radek Rakowski, proboszcz parafii Imienia Jezus w Poznaniu.

Jedną z parafii, której proboszcz postanowił całkowicie zrezygnować z tradycyjnego zbierania pieniędzy na tacę, jest parafia Imienia Jezus w Poznaniu, popularnie zwana Łaciną. Zdaniem proboszcza ks. Radka Rakowskiego dzięki zastąpieniu składania ofiar na tacę formami bardziej przystającymi do współczesności finanse parafii są bardziej transparentne.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję