Kabaczki w sosie pieczarkowym
(Przepis na 4 porcje)
2 średniej wielkości kabaczki, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 4 pomidory, 1 łyżka keczupu, oliwa lub olej, kto lubi - kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawa prowansalska - ilość według własnych upodobań smakowych.
Obrane ze skórki kabaczki dzielimy na 4 porcje, usuwamy pestki i miąższ, kładziemy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 7 min -
nie dłużej! Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały.
Sos: W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i zasmażamy, często mieszając. Gdy się zeszkli - dodajemy pokrojone w cienkie
plasterki pieczarki i - często mieszając - razem zasmażamy przez 2 min. Następnie dodajemy (obrane ze skórki i pozbawione pestek) pomidory, posiekany czosnek,
keczup oraz wszystkie przyprawy i przez 3 min zasmażamy.
Na wygrzanym półmisku układamy ugotowane porcje kabaczka, zalewamy je gorącym sosem pieczarkowym, obficie oprószamy zieleniną wymieszaną z roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską.
Podajemy według uznania - z dodatkiem ziemniaków z wody jako bezmięsne danie obiadowe lub do wszelkiego rodzaju smażonych mięs, ryb, a także ziemniaczanych krokietów
czy krokietów z kaszy wraz z delikatną w smaku sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kabaczki zawijane
(Przepis na 4 porcje)
4 młode kabaczki (do 25 cm długości), 16 bardzo cienkich plasterków chudego wędzonego boczku, sól, pieprz, szczypta przyprawy ziołowej, olej do smażenia.
Każdy kabaczek, po umyciu i wytarciu do sucha, kroimy wzdłuż na 4 części, oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce.
Na dużej patelni rozgrzewamy tzw. głęboki tłuszcz. Porcje kabaczka osuszamy z kropelek soli, obsmażamy ze wszystkich stron, lekko rumieniąc, wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy
z nadmiaru tłuszczu na warstwie ligniny lub bibuły.
Po przechłodzeniu każdy kawałek kabaczka posypujemy przyprawami, owijamy plasterkiem boczku, spinamy szpadką i na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba - tłuszcz
uzupełniamy) smażymy, aż boczek się zrumieni.
Podajemy z ziemniakami obficie posypanymi zieleniną oraz z sadzonym jajkiem lub z krokietami z ziemniaków i delikatną sezonową surówką albo z frytkami
i z sałatką z pomidorów i cebuli.