Reklama

Z naszej kuchni

Risotto i pizza

Dwa dania, pożywne i smaczne, które pozwalają "uprzątnąć" lodówkę ze zgromadzonych w niej resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Risotto

(Przepis na 4 duże porcje)

4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 łyżka miękkiego masła lub 2 duże łyżki oliwy, dodatki - jakie są: wędlina, pieczeń razem z sosem, kurczak, pieczony boczek - wszystko pokrojone w drobną kostkę, 1 puszka dokładnie odsączonego zielonego groszku, 1 słoik pieczarek w zalewie, 1 czerwona papryka surowa i 1 marynowana, pieprz, sól, słodka papryka, bazylia, szczypta przyprawy prowansalskiej, plasterki pomidora (obranego ze skórki) lub koncentrat pomidorowy, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, zielenina.

Formę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem, odstawiamy. Ryż łączymy z masłem lub oliwą i wszystkimi rozdrobnionymi dodatkami - przyprawiamy do smaku tak, by był lekko pikantny, i przekładamy do formy. Powierzchnię wyrównujemy, na wierzchu rozkładamy, nakładając na siebie, plastry pomidora lub smarujemy powierzchnię koncentratem pomidorowym, posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na 25 min - nie zapominając, że czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy i może być nieco dłuższy. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Risotto podajemy z filiżanką czystej zupy lub z sokiem pomidorowym i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pizza

(Przepis na 4 porcje, średniej wielkości tortownicę)

1 szklanka mąki tortowej "z czubem", 2 dag drożdży, 3 łyżki oliwy (może być olej), sól, 1 płaska łyżeczka cukru,1/4 szklanki ciepłej wody.

Do miski dajemy rozkruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, ciepłą wodę, składniki mieszamy; zaczyn stawiamy w ciepłym miejscu - już po 5 min drożdże zaczynają rosnąć. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite, sprężyste i lśniące, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę, wierzch smarujemy oliwą i nakładamy (w sposób dekoracyjny) wszystkie pozostałości z lodówki - im bardziej różnorodne, tym pizza smaczniejsza. Całość oprószamy przyprawami, głównie oregano, posypujemy obficie utartym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego, ale nie gorącego, nastawionego na 180oC piekarnika. Pieczemy ok. 20 min (czas zależy od wysokości ciasta). Pizzę podajemy gorącą, posypaną zieleniną, z sałatką z pomidorów i cebuli lub z sokiem pomidorowym i zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Kiedy przychodzi cierpienie. Dlaczego ja?

2024-10-18 07:20

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Jeśli w trudnych momentach zadawaliście pytanie "Dlaczego właśnie ja?", ten odcinek jest dla Was. Razem spróbujemy spojrzeć na nasze doświadczenia z innej perspektywy, odnajdując nadzieję i zrozumienie.

Przywołam historię Arthura Ashe'a, wybitnego tenisisty, który w obliczu śmiertelnej choroby nie pytał Boga "dlaczego ja?", a to co powiedział przeszło do historii. Jego postawa jest inspirującym przykładem akceptacji i zaufania w trudnych chwilach.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Jana Pawła II

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Episkopat Flickr

22 października będziemy wspominać w Kościele postać wielkiego Polaka - świętego papieża Jana Pawła II. Zapraszamy do odmawiania razem z nami nowenny przed wspomnieniem św. Jana Pawła II.

Nowennę odmawiamy między 13 a 21 października.
CZYTAJ DALEJ

Misja nadzieja: Etiopia

2024-10-20 08:32

SWM Wrocław

W Tygodniu Misyjnym Salezjański Wolontariat Misyjny „Młodzi światu” we Wrocławiu zachęca do bardzo konkretnej pomocy dla Etiopii.

Rozpoczynamy przeżywanie Tygodnia Misyjnego. – Chcemy w tym czasie w sposób szczególny pokazać, że nie tylko w Europie, ale także na innych kontynentach są ludzie, którzy potrzebują pomocy – materialne i duchowej. Nasi wolontariusze od lat jeżdżą w te zakątki świata, gdzie to wsparcie jest najbardziej potrzebne. W tym roku kampania Salezjańskiego Wolontariatu Misyjnego skupia się na Etiopii. Ten kraj będziemy się się starali w Tygodniu Misyjnym bliżej pokazywać pod hasłem „Misja nadzieja: Etiopia” – tłumaczy salezjanin ks. Bartosz Mikuła, opiekun SWM Wrocław. I dodaje: – Hasło nie jest przypadkowe. Pod hasłem „Pielgrzymi nadziei” będzie realizowany nowy rok duszpasterski w Kościele w Polsce, jest ono też tożsame z wybranym przez papieża Franciszka hasłem Roku Świętego 2025. Także my salezjanie będziemy przeżywać w roku 2025 jubileusz 175-lecia pierwszej wyprawy misyjnej naszego zgromadzenia. Nadzieja jest nam w tym czasie szczególnie bliska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję