(Przepis na 2 porcje)
1 szklanka suchej soczewicy lub 2 małe puszki soczewicy w naturalnej zalewie (z soczewicy z puszki danie przygotujemy znacznie szybciej), 1/2 szklanki tartej bułki, 1 czubata łyżka otrąb pszennych, 1 jajko, 1 białko, szczypta soli i miałkiego pieprzu, oliwa lub olej.
Suchą soczewicę po wypłukaniu zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - ok. 50 min. Soczewicę z zalewy odsączamy na sicie. Przygotowaną soczewicę dajemy do malaksera i ucieramy
na jednolitą masę; gdy zbyt gęsta, dodajemy łyżkę rosołu lub wody. Do pulchnej masy dodajemy tartą bułkę, otręby, żółtko, przyprawy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy pianę ubitą z dwóch
białek. Formujemy zgrabne sznycelki, układamy na desce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Rada: Sznycelki możemy przygotować poprzedniego dnia.
Sznycle smażymy tuż przed podaniem na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z sezonową surówką, z zasmażaną kapustą białą lub czerwoną, ze szpinakiem lub z jarzynami z wody - brukselką, fasolką szparagową, brokułami
lub pieczonymi jabłkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu