(Przepis na 1 porcję - dwie grzanki)
2 kromki chleba tostowego, 1 średnia cebula, 3 dorodne wątróbki z drobiu, 1 kwaskowe jabłko, sól, pieprz, majeranek, oliwa.
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę - gdy się zeszkli, dodajemy równie drobno posiekane, pozbawione błonek wątróbki, i smażymy, cały czas mieszając, przez 5-6
min., aż wątróbka delikatnie się zrumieni. Oprószamy solą i pieprzem.
Kromki chleba smarujemy oliwą, układamy na tacce do zapiekania, na kromkach rozkładamy podzielony na równe części farsz, wyrównujemy powierzchnię. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych
jabłka kroimy w cienkie, zgrabne cząstki, układamy je, najlepiej lekko wciskając w farsz z wątróbki. Tackę wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika na
10-12 min. Grzanki najsmaczniejsze są gorące, ułożone na wygrzanym talerzu, z dodatkiem szklanki soku pomidorowego lub kefiru.
Pomóż w rozwoju naszego portalu