Reklama

Z naszej kuchni

Letnie zupy

W upalne, duszne dni najlepiej smakują zimne, orzeźwiające, lekkie zupy, przygotowane ze świeżych owoców lub młodych jarzyn.
Są lekko strawne, "czubate" od witamin i... pyszne!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego wywaru z warzyw i kości lub 1 litr rosołu z koncentratu, 1 czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu, 1 łyżka tłuszczu, 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól; ponadto: 4 jajka ugotowane na twardo, kawałek gotowanej szynki lub chudej wędliny, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na lekko roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje, wlewamy trochę rosołu, zagotowujemy i przecieramy przez sito, od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, całość zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Ugotowane jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka i łączymy z najdrobniej usiekaną wędliną, śmietaną i przyprawami. Masę nakładamy do białek i układamy po dwie połówki na talerzu. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą - ale nie gorącą zupą. Do zupy można także podać grzanki z tostowego chleba lekko natarte przekrojonym ząbkiem czosnku.

Zupa wiśniowa

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki dojrzałych wiśni, 1 średniej wielkości kieliszek wiśniowego soku, 1 szklanka śmietany (może być niskoprocentowa), 1 kawałek kory cynamonowej, 2-3 goździki, cukier do smaku (wg własnych upodobań smakowych - ilość cukru zależy od gatunku wiśni), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.

Wypłukane wiśnie zalewamy czterema szklankami wody (najlepiej stołowej, niegazowanej - woda chlorowana popsuje smak zupy). Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy przez 5 min. Cedzimy przez sito - pestki odrzucamy. Przetarte wiśnie łączymy z sokiem, doprawiamy do smaku cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub budyniem rozprowadzonym w minimalnej ilości zimnej wody. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną zupę łączymy z lekko spienioną śmietaną i od razu podajemy - można na wychłodzonych talerzach z herbatnikami, małymi biszkopcikami lub z ugotowanym wcześniej makaronem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czemu my także musimy akceptować cierpienie w naszym życiu?

2025-04-13 20:56

[ TEMATY ]

Katechizm Wielkopostny

Karol Porwich/Niedziela

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? W Wielkim Tygodniu odpowiedź na pytanie - czemu my także musimy akceptować cierpienie w naszym życiu?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Katechizm Kościoła Katolickiego oraz Youcat – katechizm Kościoła katolickiego dla młodych.
CZYTAJ DALEJ

Architekt słynnej bazyliki Sagrada Familia będzie błogosławionym?

2025-04-14 15:37

[ TEMATY ]

Bazylika

Sagrada Família

heroiczność cnót

Antonio Gaudí

Adobe Stock

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Papież Franciszek uznał heroiczność cnót hiszpańskiego architekta, który znaczną część życia poświęcił na budowę bazyliki Sagrada Familia, a swoją pracę traktował jako misję, której celem jest przybliżanie ludziom Boga.

Od dziś wybitny przedstawiciel modernizmu katalońskiego, nazywany „Bożym architektem” nosi tytuł Czcigodnego Sługi Bożego. Tytuł ten otrzymali również trzej kapłani: Pietro Giuseppe Triest, Angelo Bughetti i Agostino Cozzolino - także na podstawie uznania heroiczności ich cnót. Papież upoważnił Dykasterię Spraw Kanonizacyjnych do promulgacji dekretów dotyczących tych postaci, a także beatyfikacji Eliswy od Błogosławionej Dziewicy, założycielki Zgromadzenia Trzeciego Zakonu Karmelitanek Bosych oraz włoskiego misjonarza w Brazylii, męczennika ks. Nazarena Lanciottiego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: jest „razem” tych, którzy rządzą, z tymi, którzy są charyzmatykami

2025-04-14 20:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

— Ważne jest, żeby porządki przełożeństwa i charyzmatu były na siebie nawzajem otwarte. To jest to „razem”! Jest „razem” tych, którzy rządzą, z tymi, którzy są w duchu prorokami, charyzmatykami - mówił kard. Grzegorz Ryś w drugi dzień rekolekcji dla Łodzi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję