(Przepis na 1 porcję)
20 dag chudych, tzw. mięsnych żeberek (najsmaczniejsze - z tzw. końcówki), 1 łyżka pikantnego keczupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 duży ząbek czosnku, kto lubi - grubo mielony zielony pieprz, olej do smażenia.
Żeberka wycieramy wilgotną ściereczką, skropioną octem. Mięso można podzielić na dwie części. Następnie nacieramy je mieszanką musztardy i sosu sojowego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki -
nawet na pół dnia.
W głębokim rondelku rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy przekrojony na połowę ząbek czosnku, zrumieniony wyjmujemy, a na tłuszczu rumienimy żeberka. Keczup łączymy z koncentratem pomidorowym
i łyżką wody, zalewamy żeberka i dusimy pod przykryciem nie dłużej niż 10 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i delikatną w smaku sezonową surówką.
Amatorzy bardzo pikantnych dań mogą posypać żeberka grubo zmielonym zielonym pieprzem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu