Reklama

Z naszej kuchni

Szparagi

Znane są szparagi białe - u nas najczęściej spotykane, szparagi zielone uprawiane na powierzchni ziemi, szczególnie lubiane w USA, i szparagi fioletowe, zwane holenderskimi. Zawierają sporo witamin, soli mineralnych, błonnika, są cenione przez dietetyków, a przy tym - są pyszne.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi pod beszamelem

(Przepis na 4 porcje)

2 pęczki szparagów, sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Sos: 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki wywaru spod szparagów, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem na półmiękko - nie dłużej niż przez 15 min. Schładzamy.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, często mieszając i uważając, by się nie zrumieniła, ale by straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę i przyprawy. W wywarze ze szparagów roztrzepujemy żółtka, sos zestawiamy z ognia, łączymy z żółtkami, dokładnie mieszamy.
Odsączone szparagi rozkładamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, przykrywamy sosem, posypujemy (w miarę równomiernie) serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 10-12 min. Wyjmujemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Szparagi podajemy w naczyniu, w którym się zapiekały - krojąc bardzo ostrym i cienkim nożem zgrabne porcje - jako dodatek do ugotowanego na sypko ryżu lub z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

Szparagi z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

2 pęczki szparagów, sól, szczypta cukru, 1 łyżeczka masła, 1/2 kg maleńkich, zamkniętych pieczarek, 1 łyżka masła, 2 jajka ugotowane na twardo, masło i tarta bułka do zrumienienia.

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek, stawiamy w ciepłym miejscu, a na pozostałą z gotowania wrzącą wodę wrzucamy umyte pieczarki, gotujemy przez 10 min (odkryte) i cedzimy na sicie. Masło lekko rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nie odsączone pieczarki, zasmażamy przez 2-3 min - pod koniec lekko oprószamy solą.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy ciepłe szparagi, obkładamy je pieczarkami, pozostały ze smażenia tłuszcz uzupełniamy, rumienimy na nim tartą bułkę, polewamy szparagi, a całość przybieramy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Historia powołania. Znajomy w seminarium, Jezus na krzyżu i… Jan Paweł II

2024-05-18 10:30

[ TEMATY ]

świadectwo

zakonnica

archwium s. Joanny Cybułki

Chciałam wiedzieć, co ze sobą zrobić, ale… żeby to było na zawsze! Szukałam swojego miejsca. Czułam pewnego rodzaju niepokój – tak o początkach swojego powołania opowiedziała portalowi Polskifr.fr s. Joanna Cybułka z Instytutu Zakonnego Apostołek Jezusa Ukrzyżowanego. Ważną rolę w jej powołaniu odegrał św. Jan Paweł II, który przyszedł na świat dokładnie 104 lata temu.

„W ciągu nauki w szkole średniej zastanawiałam się nad sobą, moim życiem i przyszłością, szukałam mojej drogi. Po maturze z koleżanką z liceum zaczęłyśmy jeździć do Krakowa na skupienia i rekolekcje powołaniowe. Dało mi to dużo, bo mogłam poznawać siebie, pogłębiać życie modlitwy i znajomość Pisma Świętego” – podkreśliła s. Joanna.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 18.): Odmówisz dziewiątkę?

2024-05-17 20:55

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co oprócz Mszy zaczęło się w Wieczerniku? Dlaczego warto modlić się nowenną? I co to ma wspólnego z Maryją? Zapraszamy na osiemnasty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o pięknie modlitw nowennowych.

CZYTAJ DALEJ

Matko Boża Kalwaryjska, módl się za nami...

2024-05-18 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Ks. Mariusz Michalski

Cudowny obraz Matki Bożej Kalwaryjskiej (w nowej sukni) w Kalwarii Pacławskiej

Cudowny obraz Matki Bożej Kalwaryjskiej (w nowej sukni) w Kalwarii Pacławskiej

Wyrazem nieprzerwanego i wciąż żywego kultu, a jednocześnie największym religijnym wydarzeniem w XIX – wiecznej Galicji, była uroczysta koronacja obrazu w 1887 roku. Inicjatorem uroczystości był kardynał Albin Dunajewski, administrator diecezji krakowskiej.

Rozważanie 19

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję