(Przepis na 1 porcję)
1 plaster z piersi indyka ( wielkość wg apetytu), 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 kalarepa, 1 pomidor, kilka średniej wielkości pieczarek, szczypta ziół prowansalskich, sól i pieprz, zielenina, olej do smażenia.
Płat mięsa po wytarciu wilgotną ściereczką, skropioną octem, lekko rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem, nacieramy solą, pieprzem i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi, odstawiamy w chłodne
miejsce na 10-15 min.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy plaster mięsa, przekładamy do kokilki do zapiekania. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zasmażamy rozdrobnione warzywa, ziemniaki i pieczarki - nie dłużej niż przez
3 min, cały czas lekko mieszając. Warzywa przekładamy do kokilki z mięsem, na nich rozkładamy cząstki pomidora (wcześniej obranego ze skórki i pozbawionego pestek), podlewamy niewielką ilością wody (dwie
łyżki) lub rosołu (może być z koncentratu) i pod przykryciem zapiekamy w temp. 200°C przez 20-25 min. Danie posypujemy zieleniną i podajemy z sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z innymi surówkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu