Reklama

Z naszej kuchni

Wielkanocne tradycje

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W staropolskiej tradycji na wielkanocnym stole poza szynkami i pieczonymi mięsami piętrzyły się pęta doskonałych kiełbas. Najmocniej związana z tradycją i bardzo lubiana jest kiełbasa biała, podawana na gorąco, z wody, z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub chrzanowego sosu. A oto, jak należy postępować, żeby biała kiełbasa była soczysta, delikatna i aromatyczna:
- Kupujemy wyłącznie kiełbasę surową, świeżą. Wcześniej sparzona i odgrzewana jest niesmaczna, zdarza się, że ma konsystencję zbliżoną do kaszy, jest nieapetyczna i sucha.
- Do wody, w której parzymy białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, ząbek czosnku. Dobrze jest dodać łyżkę świeżego smalcu i pokrojoną cebulę.
- Kiełbasę wrzucamy na wrzącą wodę, trzymamy w cieple, ale nie dopuszczamy, by się zagotowała - czas parzenia zależy od jej grubości i wynosi nawet pół godziny.
Rada: Wywar, w którym parzyliśmy kiełbasę, stanowi podstawę czerwonego lub białego barszczu.
Ciekawostka: Kuchnia polska sztukę podawania białej kiełbasy wprowadziła na szczyty. Do ulubionych potraw królów Augusta II i Augusta III Sasa należała biała kiełbasa w sosie polskim. Jadano ją pokrojoną w talarki, łyżką z talerza, z dodatkiem świeżego chleba, stąd przysłowie: "Za króla Sasa - łyżką kiełbasa".
Sięgnijmy po dawne przepisy i podajmy w czasie świąt białą kiełbasę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Biała kiełbasa w sosie polskim

1 kg świeżej białej kiełbasy, 1 butelka jasnego piwa, 2 duże cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, ocet winny lub sok z cytryny, 1 łyżka cukru, świeżo mielony biały pieprz.

Kiełbasę układamy w szerokim rondlu w taki sposób, żeby w całości zmieściła się na spodzie, zalewamy piwem wymieszanym pół na pół z wodą, na wierzchu rozkładamy plasterki cebuli i gotujemy w odkrytym naczyniu, na najmniejszym ogniu, przez pół godziny. Płyn, w którym jest kiełbasa, powinien tylko lekko "mrugać". Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple, wywar przecieramy przez sito.
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, gdy mąka się lekko zrumieni i nabierze złocistej barwy, rozprowadzamy przetartym wywarem, dokładnie mieszając, by nie było grudek, doprawiamy winnym octem lub sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję niezbyt gęstą, brązowy kolor i wyraźny, słodko-kwaśny smak.
Do gorącego sosu dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę, przez kilka minut trzymamy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, by dobrze połączyły się smaki, i podajemy w wygrzanych kokilkach lub na wygrzanych talerzach. Kiełbasa jest najsmaczniejsza ze świeżym wiejskim chlebem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Stułkowski: człowiek, a nie zwierzę jest koroną stworzenia

2024-08-20 17:28

[ TEMATY ]

bp Szymon Stułkowski

Karol Porwich/Niedziela

Bp Szymon Stułkowski

Bp Szymon Stułkowski

Bp Szymon Stułkowski przewodniczył uroczystościom odpustowym w sanktuarium św. Rocha w Sadykrzu, w diecezji płockiej. W homilii zwrócił uwagę na proporcje, jakie trzeba zachować w patrzeniu na świat stworzony. - To ważne, żebyśmy wierzyli, że to my jesteśmy koroną stworzenia, a nie zwierzęta - podkreślił biskup. Do Sadykrza na odpust dotarło kilka pielgrzymek z regionu.

W ciągu roku i na odpust do św. Rocha w Sadykrzu przybywa wielu pielgrzymów, modląc się o zdrowie dla siebie i bliskich. W kościele znajduje się ołtarz z obrazem tego świętego oraz relikwiarz zawierający cząstkę jego kości.

CZYTAJ DALEJ

Hiszpania: Najstarsza osoba na świecie zmarła w wieku 117 lat

2024-08-20 16:30

[ TEMATY ]

śmierć

Autorstwa Arxiu de la família Branyas Morera - Praca własna, commons.wikimedia.org

Maria Branyas Morera

Maria Branyas Morera

W wieku 117 lat zmarła we wtorek podczas snu najstarsza osoba na świecie, Hiszpanka Maria Branyas Morera - poinformowała jej rodzina na platformie X.

Urodzona w USA, ale mieszkająca od dziecka w Hiszpanii kobieta przetrwała bez szwanku dwie wojny światowe, wojnę domową, epidemię śmiertelnej grypy hiszpanki w 1919 roku, a także ostatnią pandemię Covid-19. Zaraziła się wówczas koronawirusem (miała wówczas 113 lat), lecz w ciągu kilku dni wróciła do zdrowia.

CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęła się 99. Piesza Pielgrzymka Łódzka na Jasną Górę.

2024-08-21 07:30

[ TEMATY ]

Jasna Góra

archidiecezja łódzka

#PieszaPielgrzymka

Julia Saganiak

- Nie jesteśmy fabryką nawet, jeśli żyjemy w mieście Łodzi – jesteśmy rodziną, która myśli kategoriami swojego Ojca i ciągle wygląda tych, których jeszcze nie ma przy stole – mówił kard. Ryś do pielgrzymów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję