Sznycelki z pęczaku
(Przepis na ok. 4 porcje obiadowe)
1 szklanka suchego pęczaku, 1 szklanka suszonych grzybów, 1 litr wody, 2 jajka, 2 cebule, 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej lub innych lubianych ziół, tłuszcz do smażenia, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania, pieprz i sól.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pęczak wraz z grzybami zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 1 godz. Pęczak powinien być gęsty, bez śladu płynu, a grzyby miękkie. Odstawiamy do wychłodzenia. Cebulę
rumienimy na złoty kolor, uważając, by się nie przypiekła. Gdy chłodna, wraz z przestudzoną kaszą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Do masy dodajemy jajka, przyprawy, całość wyrabiamy i formujemy zgrabne sznycelki (ok. 10 szt.). Gdyby masa była zbyt luźna, możemy dodać nieco tartej bułki. Uformowane sznycelki panierujemy w otrębach
lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z zasmażonymi buraczkami, pieczonymi jabłkami lub sezonową surówką.
Z kaszy możemy przygotować również bardzo smaczne i zdrowe desery.
Oto jeden z nich:
Legumina bananowa
(Przepis na 4 duże lub 6 małych porcji)
3 duże, bardzo dojrzałe (miękkie) banany, 3 jajka, 6 łyżek cukru, masło lub masło roślinne do wysmarowania formy do zapiekania, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki), deserowy talerzyk ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa o grubości 1 cm lub nieco więcej).
Na spód wysmarowanej dość obficie tłuszczem formy układamy połowę pokrojonych w cienkie plasterki bananów, na nich - pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzch pozostałe banany.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, gdy masa dokładnie się połączy, dodajemy - cały czas ubijając - śmietanę. Sosem zalewamy banany oraz kaszę i wstawiamy do nagrzanego do temp.
180°C piekarnika na 30-35 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Leguminę podajemy na ciepło.
Doskonałym dodatkiem do leguminy może być gęsty sok malinowy lub wiśniowy albo lekko odsączone konfitury z wiśni, ale - moim zdaniem - najsmaczniejsza jest bez dodatków smakowych, które mogą przytłumić
wytworny smak i aromat zapiekanych bananów.
Uwaga: Deser nie uda się, gdy do jego przygotowania weźmiemy niezbyt dojrzałe banany.