Warzywne jedno danie
(Przepis na 1 porcję)
Małe opakowanie mrożonych warzyw, np. na leczo, 2 jajka, 1 duża łyżka wody mineralnej gazowanej, sól, pieprz, zielenina, oliwa lub olej.
Na podgrzanym oleju (2 łyżki) podsmażamy warzywa, wrzucając je bezpośrednio do naczynia na dobrze rozgrzany tłuszcz - bez wcześniejszego rozmrażania. Warzywa trzymamy na średnim ogniu, często mieszając,
ok. 5-6 min - i odstawiamy z ognia.
Jajka łączymy z wodą mineralną (powinny się dobrze spienić), dodajemy przyprawy. Kokilkę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem. Warzywa przekładamy do kokilki, polewamy masą jajeczną, wsuwamy
do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 18-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości warstwy warzyw. Danie podajemy gorące, obficie posypane zieleniną, z dodatkiem odsmażanych ziemniaków (mogą
być z poprzedniego dnia) oraz szklanką soku pomidorowego lub warzywnego.
Rada: Danie z zapiekanych warzyw można urozmaicić, np. kładąc na spód kokilki 2-3 cienkie parówki drobiowe lub wykładając spód kokilki cienkimi plasterkami gotowanego chudego boczku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu