Zapiekane ziemniaki
(Przepis na 4 porcje)
6 jednakowej wielkości ziemniaków, 1 cebula, olej do zasmażenia, 2 kopiaste łyżki drobno pokrajanego, chudego boczku, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 4 duże łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dokładnie wyszorowane ziemniaki zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 10-12 min (w zależności od wielkości ziemniaków) - powinny być na pół miękkie. Wyjmujemy cedzakową łyżką (nie popęka skórka) i odkładamy
do przechłodzenia.
Na oleju zasmażamy boczek i posiekaną cebulę, gdy skwarki będą chrupiące, a cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Przechłodzone ziemniaki kroimy wzdłuż na połowę, ostrą łyżeczką wybieramy większą
część miąższu, rozdrabniamy, łączymy z boczkiem i cebulą, dodajemy koperek, przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. Farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania, na każdej
połówce układamy dość dużą porcję sera wymieszanego ze śmietaną i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wielkości ziemniaków. Zapiekanka jest gotowa,
gdy ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni. Podajemy z zasmażaną kwaszoną kapustą lub inną lubianą jarzyną. Danie dobrze smakuje z sezonową surówką, z dodatkiem szklanki soku pomidorowego.
Zapiekanka z brukselki
(Przepis na 6 porcji)
1 opakowanie mrożonej brukselki, 1/2 kg mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego (pół na pół), 2 dorodne pomidory (mogą być pomidory we własnym sosie - z puszki), sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki
oleju do mięsa, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, tłuszcz do smażenia klopsów i wysmarowania formy.
Sos: 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, duża szczypta utartej gałki muszkatołowej.
Brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Cedzimy, pozostawiamy na sicie do wychłodzenia.
Mięso przyprawiamy olejem, posiekanym czosnkiem, musztardą, solą, pieprzem, przesianym przez sito majerankiem. Formujemy zgrabne klopsy wielkości główek brukselki, oprószamy delikatnie mąką i rumienimy
na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (krótko).
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania dajemy na przemian brukselkę i klopsy, na wierzch rozkładamy plastry pomidorów - wcześniej pozbawione skórki, całość polewamy sosem.
Sos: Składniki sosu dokładnie mieszamy, najlepiej robotem. Gdy sos się lekko spieni, zalewamy potrawę, wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika na 20-25 min. Czas pieczenia zależy od wielkości
zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy wierzch lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub frytkami i szklanką soku warzywnego czy filiżanką czerwonego, czystego barszczu.