(Przepis na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 filiżanka suchej fasoli, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka pikantnego keczupu, plasterek chudego, wędzonego boczku (10 dag), 1 cebula, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, gałązka cząbru, zielenina.
Wypłukaną fasolę zalewamy letnią wodą, pozostawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w wodzie, w której się moczyła (dodając gałązkę cząbru) - w taki sposób, by wody nie było więcej jak 1 cm nad powierzchnię fasoli. Na oleju rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę i zasmażamy, często mieszając. Przekładamy cedzakową łyżką do ugotowanej fasoli, na pozostałym tłuszczu zasmażamy mąkę. Lekko zrumienioną rozprowadzamy wywarem z fasoli, dodajemy koncentrat, keczup, przyprawy - zagotowujemy i dodajemy do fasoli. Całość zagotowujemy; gdy trzeba - doprawiamy lekko do smaku, podajemy ze smażonymi ziemniakami lub ziemniakami purée i zieloną sałatą.