(Przepis na 1 porcję)
Płat mięsa z piersi indyka (wielkość wg apetytu), 1 kwaskowe jabłko, kilka suszonych moreli, kilka suszonych śliwek (kalifornijskich), 1 łyżka tartej bułki, sól, pieprz, sok z cytryny, olej, mąka krupczatka do oprószenia roladki.
Płat mięsa lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem (ważne), nacieramy solą, pieprzem, kropimy sokiem z cytryny - odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min.
Morele i śliwki drobno siekamy, jabłko ucieramy na tarce z dużymi otworami i kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Owoce mieszamy, dodajemy tartą bułkę, rozkładamy na mięsie, zwijamy bardzo dokładnie, by nie było miejsc, przez które może wypłynąć sok, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Zrumienioną roladę podlewamy niewielką ilością wody mineralnej lub stołowej i - pod przykryciem - dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Roladkę możemy też owinąć szczelnie w aluminiową folię, dokładnie wysmarowaną olejem, i upiec w następujący sposób: do kokilki wlewamy wodę na wys. 1 cm, kładziemy pakiecik z roladką i wstawiamy do nagrzanego do 180o C piekarnika na pół godziny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu