(Przepis na 1 porcję)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duży plaster szynki staropolskiej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 mała cebula, olej, 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera, wiórki zamrożonego masła, zielenina.
Małą kokilkę smarujemy tłuszczem. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę lekko podsmażamy, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Ziemniaki, śmietanę, przechłodzoną cebulę i przyprawy rozbijamy w malakserze. Gdy masa będzie jednolita i pulchna - większą jej część wykładamy na spód kokilki, wyrównujemy powierzchnię. Z szynki odrzucamy skórkę, plaster smarujemy koncentratem, składamy na połowę, kroimy w zgrabne romby, rozkładamy je na ziemniakach w taki sposób, by dokładnie przykryły całą powierzchnię. Na wierzch kładziemy pozostałe ziemniaki, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy serem i wiórkami masła i wstawiamy do wygrzanego do 200°C piekarnika na 15-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy posypane obficie zieleniną z delikatną surówką i filiżanką esencjonalnego rosołu.