Przepis na 1 porcję
Pomóż w rozwoju naszego portalu
1 biała kiełbasa (jedna sztuka, najlepiej surowa), 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 łodyżka selera naciowego, 1 łyżeczka siekanych, świeżych ziół, jak natka pietruszki, bazylia, koperek, odrobina soli, pieprzu, cukru, 2 łyżki oleju.
Na wrzątek kładziemy kiełbasę, trzymamy nie dużej, jak 5 min na niewielkim ogniu, uważając, by kiełbasa się nie gotowała, wyjmujemy, wywar pozostawiamy.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy pokrojoną na niezbyt grube plastry, sparzoną kiełbasę, gdy się zrumieni, dodajemy pokrojoną w niewielkie cząstki (wcześniej usuwamy twardą część) łodygę selera naciowego, obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posiekany czosnek i zieleninę. Chwilę zasmażamy razem, podlewamy niewielką ilością wody, w której parzyła się kiełbasa, i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min na niewielkim ogniu. Czas duszenia zależy od grubości plastrów kiełbasy. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami purée obficie posypanymi zieleniną oraz z sałatą polaną sosem jogurtowym.