Surówka z pora ze śliwkami - przepis na 4 porcje
2 białe części pora, 20 dorodnych śliwek węgierek, 1 duże, soczyste jabłko, sok z całej cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka śmietany lub śmietany z jogurtem - pół na pół, sól, pieprz, zielenina.
Po dokładnym umyciu kroimy pory w bardzo cienkie krążki (im cieńsze, tym surówka smaczniejsza), wkładamy do salaterki, oprószamy delikatnie solą, posypujemy cukrem, odstawiamy - pod przykryciem - na 10 min. Wypestkowane śliwki kroimy w cienkie paseczki, a jabłko - w cienki " makaronik" lub ucieramy na tarce z dużymi otworami i od razu kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Składniki surówki łączymy, zalewamy lekko spienioną śmietaną, gdy trzeba - delikatnie doprawiamy do smaku, tuż przed podaniem posypujemy zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Surówka z pora - wykwintna - przepis na 4 porcje
2 białe części dorodnego pora, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 2 łyżki
cukru.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 łyżka płynnego miodu,
cukier puder, sól, świeżo mielony biały pieprz - do smaku, oraz rodzynki,
płatki migdałowe, siekane orzeszki pistacjowe - do przybrania.
Cytrynę i pomarańczę obieramy ze skórki, usuwamy pestki, biały
miąższ i błonki, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem, odstawiamy na
10 min w chłodne miejsce.
Dokładnie umyte pory kroimy w cienkie półplasterki, posypujemy
cukrem pudrem, odstawiamy.
Śmietanę łączymy z miodem, dodajemy w niewielkich ilościach
przyprawy, lekko ubijamy. Spienionym sosem zalewamy połączone składniki
surówki, całość posypujemy - według własnych upodobań smakowych -
rodzynkami, płatkami migdałowymi lub siekanymi orzeszkami z pistacji
i podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.