Wymyślony na biwaku, a że smaczny i łatwy do przygotowania na stałe wszedł do domowego jadłospisu.
Przepis na 2 porcje
15 dag kiełbasy zwyczajnej lub wiejskiej 1 duża cebula,
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 2 kwaskowe jabłka,
1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżeczka mąki, 2 łyżki
oliwy, sól, kminek, cukier, majeranek.
Na rozgrzanej oliwie lekko zasmażamy pokrojoną w piórka
lub kostkę cebulę, gdy się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia),
dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, składniki zasmażamy (
ok. 1 min). Wlewamy rosół, koncentrat pomidorowy, keczup, wsypujemy
szczyptę kminku i dusimy razem przez 2-3 min na średnim ogniu, następnie
dodajemy wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone
w cząstki jabłka, sypiemy pół łyżeczki cukru. Całość dusimy pod
przykryciem, aż jabłka staną się miękkie. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną
w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, doprawiamy do smaku
i podajemy do ugotowanego na sypko ryżu i zielonej sałaty lub do
kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta.
Ewa
Pomóż w rozwoju naszego portalu