Szarlotka
Najłatwiejsza do przygotowania, bardzo smaczna na gorąco i na zimno
Przepis na średniej wielkości tortownicę
1 szklanka mąki krupczatki, 1 szklanka drobnej, tartej bułki z białego pieczywa, 1 szklanka miałkiego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki dobrze schłodzonego masła, gruby cukier do posypania, tłuszcz i tarta bułka do formy, 6 dużych, kwaskowych jabłek, 1 filiżanka rodzynków, 2 kopiaste łyżki dokładnie odsączonej skórki pomarańczowej, 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na
tarce z dużymi otworami, łączymy z rodzynkami, skórką pomarańczową,
cukrem, doprawiamy do smaku cynamonem, dzielimy na połowę na chwilę
odstawiamy w chłodne miejsce. Spód i boki tortownicy obficie smarujemy
tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wszystkie sypkie składniki ciasta
dokładnie mieszamy, dzielimy na trzy części. Na spód tortownicy sypiemy
jedną część ciasta, na tej warstwie rozkładamy połowę przygotowanych
jabłek, wyrównujemy powierzchnię, sypiemy następną część ciasta
na nim rozkładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy powierzchnię i sypiemy
pozostałą część ciasta. Wyrównaną powierzchnię posypujemy wiórkami
masła i cienką warstwą grubego cukru. Całość wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 50 minut czas
pieczenia zależy od wysokości ciasta. Wypiek jest gotowy, gdy wierzch
się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Podajemy, krojąc romby (
jak tort) gorące, z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych
albo na zimno z porcją bitej śmietany. Szarlotka przechowana w
chłodnym i suchym miejscu (nie należy wstawiać ciasta do lodówki)
będzie równie smaczna następnego dnia.
Deser jogurtowy
Przepis na 6 porcji
3 duże kubki jogurtu o smaku naturalnym, 3 łyżki cukru
pudru, dorodne, sezonowe owoce czarne jagody, poziomki, truskawki,
maliny itp.
Kilka godzin przed podaniem deseru (można poprzedniego dnia
wieczorem) przygotowujemy "jogurtowy krem". Perlonowe, gęste sito
wykładamy podwójnie złożoną gazą, układamy na dobrze pasującym naczyniu (
garnek, miseczka) w taki sposób, by serwatka mogła swobodnie spływać.
Do przygotowanego sitka wlewamy jogurt i pozostawiamy w chłodnym
miejscu. Następnego dnia jogurtu będzie o połowę mniej, ale będzie
miał kremową konsystencję. Przed podaniem łączymy jogurt z cukrem
pudrem i rozkładamy do pucharków, przekładając warstwami przygotowane
owoce. Pięknie rozłożone porcje możemy udekorować wafelkiem lub listkiem
świeżej melisy.