Reklama

Z naszej kuchni

Smakowite letnie zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa zupa neapolitańska

Przepis na 4 porcje

4 szklanki esencjonalnego rosołu (z drobiu, z wołowiny, ewentualnie z koncentratu), 1 szklanka lekko kwaśnej kremówki, 1łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 czubata łyżka tartego parmezanu lub innego sera żółtego o lekko pikantnym smaku, 2 surowe żółtka, szczypta soli i świeżo mielonego białego pieprzu do smaku. Oddzielnie ­ ugotowany cienki makaron. Do posypania ­ tarty parmezan lub inny lekko pikantny żółty ser.

W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Do zasmażonej mąki dodajemy utarty parmezan lub żółty ser i ­ nadal cały czas mieszając ­ zasmażamy, aż masa stanie się jednolita. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i ­ nadal mieszając ­ zagotowujemy. Odstawiamy z ognia. Żółtka rozprowadzamy w kubeczku dwoma łyżkami przegotowanej wody, dodajemy do zasmażki i energicznie mieszając, łączymy składniki. Następnie dodajemy, lejąc cienkim strumyczkiem, gorący rosół. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników zupa jest gotowa do podania. Gdy trzeba, bardzo delikatnie doprawiamy ją do smaku. Najsmaczniejsza ­ bez innych dodatków, podana w szerokich filiżankach, lekko posypana po wierzchu utartym parmezanem. Równie smaczna z dodatkiem makaronu.
I ciekawostka! Na przełomie XIX i XX wieku zupa neapolitańska należała do bardzo lubianych i często serwowanych, podawano ją na eleganckie śniadanie lub z dodatkiem cienkiego, domowego makaronu ­ na obiad.

Zupa z brokułów

Przepis na 4 porcje

4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu, 3 niezbyt duże głowy świeżych brokułów, 3 niewielkie ziemniaki, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki drobno utartego żółtego sera o pikantnym smaku.

Na gorący wywar z jarzyn lub lekki rosół wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy ok. 15 min, aż składniki będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, a gdy lekko przestygnie, przelewamy do miksera i rozbijamy na jednolity, puszysty krem. Tak przygotowaną przelewamy ponownie do garnka, w którym się gotowała, dodajemy spienioną śmietanę i całość podgrzewamy, nie dopuszczając, by się zagotowała. Gorącą nalewamy do filiżanek, posypujemy obficie utartym serem i od razu podajemy.
Rada:Doskonałym dodatkiem do zupy mogą być małe grzanki z białej bułki, zrumienione na złoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Wojda: duszpasterze męczennicy są zaczynem cywilizacji miłości

- Duszpasterze męczennicy są zaczynem cywilizacji miłości, do której nas wszystkich wzywa Chrystus. To wezwanie jest szczególnie ważne w przeżywanym Roku Świętym, w szczególnym czasie łaski, jaki jest nam dany, abyśmy się pojednali, wybaczyli sobie wzajemne urazy i weszli na drogę świętości - mówił abp Tadeusz Wojda, który przewodniczył Mszy św. w Narodowym Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu w ramach dzisiejszych ogólnopolskich obchodów Dnia Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego.

CZYTAJ DALEJ

Św. Katarzyna ze Sieny

Niedziela łowicka 41/2004

[ TEMATY ]

św. Katarzyna

Sailko / pl.wikipedia.org

Grób św. Katarzyny w rzymskiej bazylice Santa Maria Sopra Minerva, niedaleko Piazza Navona

Grób św. Katarzyny w rzymskiej bazylice Santa Maria Sopra Minerva, niedaleko Piazza Navona

25 marca 1347 r. Mona Lapa, energiczna żona farbiarza ze Sieny, urodziła swoje 23 i 24 dziecko, bliźniaczki Katarzynę i Joannę. Bł. Rajmund z Kapui napisał we wstępie do życiorysu Katarzyny: „Bo czyż serce może nie zamilknąć wobec tylu i tak przedziwnych darów Najwyższego, kiedy patrzy się na tę dziewczynę, tak kruchą, niedojrzałą wiekiem, plebejskiego pochodzenia...”.

Rezolutność i wdzięk małej Benincasy od początku budziły zachwyt wśród tych, z którymi się stykała. Matka z trudnością potrafiła utrzymać ją w domu. „Każdy z sąsiadów i krewnych chciał ją mieć u siebie, by słuchać jej rozumnych szczebiotów i cieszyć się jej dziecięcą wesołością”
CZYTAJ DALEJ

Św. Franciszek - "poślubił Panią Biedę"

2025-04-29 20:59

[ TEMATY ]

Św. Franciszek z Asyżu

Archiwum parafii

Jego młodzieńcze ambicje? Zostać poetą. Jeszcze lepiej – rycerzem, który jest poetą. Jego styl życia? Zabawy z przyjaciółmi i kosztowne ubiory. Światowiec i trzpiot? Niekoniecznie, skoro świetnie radzi sobie w interesach prowadzonych przez ojca. Zapewne nie tylko przejmie rodzinny biznes, ale i rozwinie go, zapewniając sobie status jednej z ważniejszych osób w mieście.

KSIĄŻKA DOSTĘPNA W NASZEJ KSIĘGARNI: ksiegarnia.niedziela.pl.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję