Wszyscy znamy popularne powiedzenie, że do serca najlepiej
trafić przez żołądek. Zbyt dobry apetyt zgubił już niejednego, dotyczy
to także ryb, które chociaż głosu nie mają, też lubią dobrze podjeść.
Znajomość upodobania kulinarnego poszczególnych gatunków ryb ułatwi
nam wybranie łowiska i dobór odpowiednich przynęt. Najlepszymi przynętami
są te naturalne, stanowiące stały pokarm ryb. Należą do nich larwy
owadów wodnych (ochotka, chruścik), owady, ośliczki, jętki, ślimaczki,
pijawki, małe żywe lub martwe rybki. Nam, wędkarzom, łatwiej pozyskać
pokarm naturalny, lecz przypadkowy dla ryb, taki jak: dżdżownice
czy larwy, muchy plujki (białe robaczki), ale chyba najlepiej sprawdzają
się tzw. czerwone robaczki zbierane w pobliżu stert kompostowych,
które na haczyku zachowują długą żywotność, szczególnie jeśli na
noc zostawi się je w piasku "do przetarcia". Do grupy przypadkowych
przynęt zaliczyć można polne koniki, pędraki, mączne robaczki, korniki,
chrabąszcze, a także niektóre owoce - słowem wszystko, co w pobliżu
wody nadaje się do jedzenia.
Inna grupa to przynęty nie występujące w naturalnym jadłospisie,
chociaż bardzo lubiane, a więc: kasze, ziarna, gotowane bez soli
lub parowane ziemniaki, kluski, ciasta, pasty. Oczywiście, obok tych
przynęt występuje też wiele sztucznych doskonale imitujących naturę
i wabiących rybę na haczyk. Żeby jednak zainteresować rybę tymi nienaturalnymi
dla niej smakołykami, trzeba zachęcić ją smakowo przez zanęcenie.
W tym celu rzucamy do łowiska odpowiednio przygotowaną zanętę zawierającą
substancje rozpraszające się w wodzie i wabiące ryby bez możliwości
spożycia pokarmu. Podręczniki wędkarskie zalecają wiele sposobów
zanęcania. Ja chciałbym tylko zwrócić uwagę, że najczęstszym błędem
jest rozsiewanie kaszy czy robaczków wokół miejsca połowu. W ten
sposób rozprasza się ryby, zamiast je skupić na łowisku.
Na koniec parę słów o tym, co ryby lubią na swoim naturalnym "
stole".
Węgorz - małe mięczaki, skorupiaki, małe rybki, żaby,
a także popularne rosówki.
Pstrąg potokowy - bezkręgowce, kijanki, małe rybki.
Szczupak - niemal wyłącznie ryby.
Płoć - drobne zwierzątka i szczątki roślin wodnych.
Kleń - młode klenie zjadają skąposzczęty, drobne skorupiaki,
mięczaki, larwy owadów i spadające na wodę owady. Starsze są wszystkożerne.
Lin - drobne bezkręgowce, bentoniczne, rośliny denne,
rosówki.
Karaś - niewielkie bezkręgowce.
Okoń - bezkręgowce, ikra i wylęg, małe rybki.
Karp - drobne bezkręgowce, rośliny, nie pogardzi dżdżownicą.
Czym najlepiej łowić i co zabrać ze sobą nad wodę - już
wkrótce napiszemy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu