Przepis na 2 porcje
3-4 gotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia), 2 płaty
śledziowe, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy, 2 jajka ugotowane na twardo,
1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka wiórków
z mrożonego masła, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania
formy.
Pokrojoną w cienkie piórka cebulę podsmażamy na oliwie,
aż się zeszkli - odstawiamy do przechłodzenia. Na spód wysmarowanej
tłuszczem formy dajemy połowę pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków,
oprószamy delikatnie przyprawami, rozkładamy cebulę, pokrojone w
dzwonka śledziowe płaty i pokrojone w cząstki lub grubo posiekane
jajka. Na wierzch kładziemy warstwę pozostałych ziemniaków, oprószamy
przyprawami, całość zalewamy lekko spienioną śmietaną, posypujemy
tartą bułką oraz wiórkami masła i wstawiamy do nagrzanego do 180oC
piekarnika na 15-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanych
warstw. Podajemy z zieloną sałatą, z sałatką z pomidorów lub inną
surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu