Przepis na 1 porcję
1 filet z dorsza (najsmaczniejszy świeży), sok z cytryny, sól, szczypta pieprzu lub przyprawa specjalna do ryb.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, marchewka, mały strąk (1/2 dużego) czerwonej papryki, 1 szklanka soku pomidorowego, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka keczupu, odrobina musztardy. Olej do smażenia.
Opłukany, obsuszony filet kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy
w chłodne miejsce.
Sos: pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek lekko
podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszklą, dodajemy utartą
na jarzynowej tarce z dużymi otworami marchew i pokrojoną w najcieńsze
paski paprykę, składniki sosu zasmażamy, cały czas mieszając, a gdy
marchew i papryka zmiękną (3 min.) podlewamy sos dwoma łyżkami wody,
dodajemy sok pomidorowy i dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie,
doprawiamy sos keczupem, pieprzem, solą, cukrem i odrobiną musztardy
i trzymamy w cieple.
Filet z dorsza obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym
tłuszczu rumieniąc z obu stron, zalewamy przygotowanym sosem i trzymamy
na najmniejszym ogniu, pod przykryciem, około 3 min. - by połączyły
się smaki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami.
Ryba jest równie smaczna na zimno z dodatkiem pieczywa.