Można je przyrządzić ze wszystkiego: kaszy, grzybów, gotowanego mięsa, ryb czy warzyw, - są lekko strawne, smaczne i zdrowe. Niezastąpione przy komponowaniu posiłku na postne dni.
Kotlety z pieczarek - przepis na 4 porcje
1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 1 czerstwa bułeczka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 1 łyżka masła, olej do smażenia, tarta bułka do panierowania. Sól, pieprz.
W letnim mleku moczymy bułkę. Na rozgrzany tłuszcz dajemy lekko rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, zsuwamy z patelni, do pozostałego tłuszczu dodajmy masło, wrzucamy wcześniej umyte i lekko rozdrobnione pieczarki i zasmażamy mieszając, aż część pieczarkowego sosu wyparuje. Grzyby, cebulę i odciśniętą z mleka bułeczkę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do jednolitej, pulchnej masy dodajemy jajko, koperek i przyprawy, gdy trzeba (masa zbyt lekka) tartą bułkę, formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z ziemniakami puree`, z grubym makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem i delikatną w smaku sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kotlety z kaszy gryczanej - przepis na 4 porcje
1 szklanka kaszy gryczanej, 2e szklanki wody, 1 łyżka smalcu,
1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, 30 dag białego sera, 1 cebula, 2
jajka, sól, pieprz, otręby pszenne lub tarta bułka do panierowania,
olej do smażenia.
Do wody dajemy smalec i przyprawę, gdy się zagotuje - na
wrzątek sypiemy kaszę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając
do chwili aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiamy do wychłodzenia.
Na niewielkim tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy kasza chłodna, składniki
- kasza, ser, cebula - przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, do
powstałej masy dodajemy jajka, przyprawy - całość wyrabiamy. Formujemy
osiem zgrabnych kotlecików, panierujemy i smażymy w dobrze rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone, przykrywamy i trzymamy
przez kilka minut w cieple np. w piekarniku, aby "doszły". Podajemy
na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki lub z zasmażanymi
buraczkami lub zasmażaną czerwoną kapustą.
Kotlety z gotowanego mięsa - przepis na 4 porcje
Gotowane mięso z rosołu (szklanka lub więcej) oraz gotowane,
twarde jarzyny (marchew, korzeń pietruszki, seler), 2 szklanki gotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 cebula, 2 jajka, sól,
pieprz, tarta bułka do panierowania. Olej do smażenia, 20 dag pieczarek.
Na oleju lekko podsmażamy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli
dodajemy pieczarki i smażymy, aż wyparuje połowa sosu. Gotowane mięso,
jarzyny, ziemniaki, pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę
lub rozbijamy w malakserze, do masy dodajemy jajka, przyprawy i całość
wyrabiamy. Gdy masa zbyt lekka, można dodać łyżkę tartej bułki. Z
masy formujemy osiem zgrabnych, jednakowej wielkości, płaskich kotlecików,
panierujemy w tartej bułce i smażymy na gorącym ogniu, rumieniąc
z obu stron. Podajemy gorące, najlepiej prosto z patelni - wówczas
mają chrupiącą skórkę, z dodatkiem zasmażanej kwaszonej kapusty lub
z inną, lubianą jarzyną. Równie smaczne polane gorącym, pikantnym
sosem np. pomidorowym czy grzybowym z dodatkiem sezonowej surówki.