Reklama

Z naszej kuchni

Surówki wczesnego lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalarepki ze śmietaną - przepis na 4 porcje

6-8 kalarepek (bez zdrewniałego spodu), 2 kopiaste łyżki siekanego koperku, sok z cytryny, 1 szklanka 12-proc. śmietany, sól i pieprz do smaku.

Obrane i osuszone kalarepki kroimy w cienkie plasterki ( jak na mizerię), delikatnie oprószamy solą, kropimy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 min. Przed podaniem zalewamy spienioną śmietaną, gdy trzeba - doprawiamy do smaku i posypujemy obficie koperkiem.

Surówka z kalarepki - pikantna - przepis na 4 porcje

6-8 młodych kalarepek (bez zdrewniałego spodu), 2 ząbki czosnku, 1 cebula (najsmaczniejsza będzie czerwona), 2 łyżki siekanego koperku, sok z cytryny, 1 szklanka majonezu, cukier puder, sól, pęczek rzodkiewek do przybrania.
Obrane i osuszone kalarepki ucieramy na specjalnej tarce do jarzyn z dużymi otworami, delikatnie oprószamy solą, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek, oprószamy łyżeczką cukru pudru, kropimy sokiem z cytryny, składniki mieszamy i odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Przed podaniem zalewamy spienioną śmietaną, gdy trzeba doprawiamy delikatnie do smaku, wykładamy na salaterkę. Wierzch posypujemy siekanym koperkiem i przybieramy plasterkami oraz uformowanymi " różyczkami" z rzodkiewek.
Surówka z kalafiora - wykwintna - przepis na 4 porcje
1 średniej wielkości świeży kalafior, 1 szklanka migdałów, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku, 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego w smaku keczupu, 1 łyżka octu ziołowego lub sok z cytryny, sól, cukier, biały pieprz. Ponadto: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub listki selera naciowego.
Kalafior moczymy w wodzie z octem przez 20 min, płuczemy, pozostawiamy do odsączenia. Migdały parzymy wrzątkiem, odsączamy na sicie, zdejmujemy łupinki i siekamy (niezbyt drobno).
Sos: Do salaterki wlewamy oliwę, dodajemy ocet lub sok z cytryny, ucieramy, dodajemy keczup i przyprawy. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Z kalafiora oddzielamy "różyczki" - większe dzielimy na części, układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia.
Tuż przed podaniem rozkładamy na liściach sałaty wychłodzone cząstki kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, posiekanymi migdałami i każdą porcję zalewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora. Podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z wiary w Chrystusa pochodzi zbawienie człowieka

2025-02-12 13:50

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 9, 14-15.

Piątek, 7 marca. Wielki Post
CZYTAJ DALEJ

Sensacyjne odkrycie! Szkic Sądu Ostatecznego Michała Anioła jest... w Polsce

2025-03-06 12:00

[ TEMATY ]

Sąd Ostateczny

Michał Anioł

szkic

Genoscope

Szkic Sądu Ostatecznego Michała Anioła

Szkic Sądu Ostatecznego Michała Anioła

Sensacyjne odkrycie szkicu 'Sąd Ostateczny' Michała Anioła odsłonięte w mulitimedialnej Kaplicy Sykstyńskiej na Jasnej Górze!

Świat sztuki stanął w obliczu jednego z najciekawszych odkryć ostatniej dekady w XXI wieku. 6 marca nie bez powodu w multimedialnej Kaplicy Sykstyńskiej na Jasnej Górze, naukowcy i historycy sztuki ogłosili odnalezienie fenomenalnego szkicu „Sądu Ostatecznego, którego istnienie sugerowały pisma historyczne. Według przeprowadzonych analiz badawczych jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że jest to autentyczny szkic Michała Anioła, na podstawie którego wiele lat później stworzył on słynny fresk w Kaplicy Sykstyńskiej. Odkrycie to rzuca nowe światło na proces twórczy mistrza renesansu i jego przygotowania do stworzenia monumentalnego arcydzieła wszechczasów.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: Pierwsza niedziela Wielkiego Postu

2025-03-07 13:19

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Juan de Flandes, Kuszenie Chrystusa (XV wiek)

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Mojżesz powiedział do ludu: «Kapłan weźmie koszyk z twoich rąk i położy go przed ołtarzem Pana, Boga twego. A ty wówczas wypowiesz te słowa wobec Pana, Boga swego: „Ojciec mój, tułacz Aramejczyk, zstąpił do Egiptu, przybył tam w niewielkiej liczbie ludzi i tam się rozrósł w naród ogromny, silny i liczny. Egipcjanie źle się z nami obchodzili, gnębili nas i nałożyli na nas ciężkie roboty przymusowe. Wtedy wołaliśmy do Pana, Boga ojców naszych. Pan usłyszał nasze wołanie, wejrzał na naszą nędzę, nasz trud i nasze uciemiężenie. Wyprowadził nas Pan z Egiptu mocną ręką i wyciągniętym ramieniem wśród wielkiej grozy, znaków i cudów. Przyprowadził nas na to miejsce i dał nam ten kraj opływający w mleko i miód. Teraz oto przyniosłem pierwociny płodów ziemi, którą dałeś mi, Panie”. Rozłożysz je przed Panem, Bogiem swoim. Oddasz pokłon Panu, Bogu swemu».
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA
Niebędnik Katolika drukowany

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję