Przepis na 1 porcję
2 jajka, 3 łyżeczki śmietany kremówki, 1 czubata łyżeczka masła, sól, świeże owoce (truskawki, poziomki, czarne jagody, maliny - przebrane, opłukane i po odsączeniu oprószone cukrem pudrem).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka wraz ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy ze śmietaną, energicznie
mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodajemy ubitą pianę,
całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy suchą patelnię, gdy jest gorąca, dajemy masło
i w chwili, gdy zacznie się rozpuszczać, wylewamy masę omletową.
Na patelni trzymamy omlet przez minutę, nie dłużej - następnie wstawiamy
do wygrzanego piekarnika na 2-3 min. Gorący delikatnie zsuwamy na
wygrzany talerz, nadziewamy przygotowanymi owocami i natychmiast
podajemy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu