Reklama

Z naszej kuchni

Pożywne, wiosenne zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dla wzmocnienia nadwątlonych przez trudny okres przedwiośnia sił na każdym stole powinien zagościć talerz wiosennej, pożywnej zupy. To nieprawda, że tuczy! - wręcz przeciwnie! Świeżo przygotowana, ze świeżych jarzyn i chudego mięsa, wzbogacona zieleniną - to samo zdrowie.

Kremowa - z kalarepki - przepis na 4 porcje

2 litry rosołu, 4-6 kalarepek, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, sól i pieprz do smaku, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki siekanego koperku.

Obrane kalarepki kroimy w zgrabną kostkę, zalewamy połową rosołu, gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Do drugiej części rosołu dodajemy rozdrobnione jarzyny oraz młode, pozbawione grubych " nerwów" liście kalarepki i również gotujemy na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa miksujemy, dodajemy rosół z ugotowaną kalarepką, zupę doprawiamy do smaku i łączymy ze śmietaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy, i koperkiem. Podajemy z łyżką ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Makaronowa z wątróbką - przepis na 4 porcje

2 litry rosołu (może być z koncentratu), 1/2 szklanki drobnego makaronu (wermiszel, gwiazdki), 1 łyżka masła, 25 dag wątróbek drobiowych, 1/2 szklanki utartego żółtego sera, 1 szklanka zielonego groszku odcedzonego z zalewy, sól i pieprz do smaku, siekana zielenina.
Wątróbki po dokładnym oczyszczeniu z błonek kroimy w cienkie paseczki i dusimy na maśle niezbyt długo, by nie stwardniały i w środku były różowe - odstawiamy. Na rosole gotujemy makaron, dodajemy odsączony zielony groszek. Gdy makaron jest prawie miękki - dodajemy usmażoną wątróbkę, gotujemy razem nie dłużej, jak 2 min - doprawiamy do smaku. Przed podaniem, gdy zupa jest już na talerzach, posypujemy zieleniną i utartym serem.

Wiosenna z ryżem - przepis na 4 porcje

2 litry rosołu drobiowego (może być z koncentratu), 1/2 szklanki suchego ryżu, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, sok z całej cytryny, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej, siekana zielenina.
Na kilka godzin przed przystąpieniem do gotowania zalewamy ryż zimnym mlekiem, odstawiamy. Na gotujący się rosół wrzucamy odcedzony ryż. Gdy jest miękki, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. W kubeczku roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, dodajemy niewielką ilość zupy, łączymy składniki i całość łączymy z zupą, dodajemy zieleninę i podajemy na stół. Zupy nie należy podgrzewać!

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Mistrzyni miłosierdzia

2025-12-09 11:50

Niedziela Ogólnopolska 50/2025, str. 22

[ TEMATY ]

patron tygodnia

Xavier Caré via WIkipedia, CC BY-SA

Św. Maria Crocifissa

Św. Maria Crocifissa

Wybrała drogę, na której bogactwem były miłosierdzie i miłość do Boga.

CZYTAJ DALEJ

Cicha bohaterka Świdnicy. Edwarda Mikuła wyróżniona przez Radę Miejską

2025-12-16 10:18

[ TEMATY ]

Świdnica

Edwarda Mikuła

Zasłużony dla Miasta Świdnicy

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Edwarda Mikuła tegoroczna laureatka tytułu „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”.

Edwarda Mikuła tegoroczna laureatka tytułu „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”.

Biskupie miasto ma swoich bohaterów, nie tych z pomników, lecz z codziennych obowiązków, życzliwych spojrzeń i cichego zaangażowania.

Podczas sesji Rady Miejskiej 28 listopada br. jedną z takich bohaterek okazała się Edwarda Mikuła, parafianka św. Józefa Oblubieńca NMP, wyróżniona tytułem „Zasłużona dla Miasta Świdnicy”. I choć sama pewnie wzruszy się na wieść o tym, że o niej piszemy, to mieszkańcy mówią wprost: „Najwyższy czas”.
CZYTAJ DALEJ

Rusza kolejna edycja akcji „Kolędnicy Misyjni”

2025-12-16 18:05

[ TEMATY ]

kolędnicy misyjni

Sri Lanka

Vatican Media

Już od ponad 30 lat w okresie Bożego Narodzenia kolędnicy misyjni spieszą z pomocą rówieśnikom z różnych krajów. Są to grupy dzieci, młodzieży, rodziców, opiekunów i animatorów zaangażowanych w działalność Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci. Odwiedzają domy, niosąc radość z narodzenia Chrystusa, a jednocześnie pomagają najbardziej potrzebującym dzieciom świata.

„Co to znaczy kolędować? – zadaje pytanie ks. Maciej Będziński, dyrektor krajowy PDM, i wyjaśnia: – To znaczy ze śpiewem nieść radość Bożego Narodzenia. Takie kolędowanie znają nasi dziadkowie i rodzice, a my do tego dodajemy to, co najważniejsze, to znaczy Ewangelię”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję